Ötvenezer embert telepítenek ki Prágából az ár miatt

Prágában a Moldva folyó áradása miatt megkezdődött a lakosság kitelepítése, de sokan annak ellenére sem hagyják el otthonaikat, hogy az elöntött részeken várhatóan napokig nem lesz villany, gáz és ivóvíz. A hatóságok 50 000 ember kitelepítését rendelték el a cseh fővárosban. Dél-Csehországban is kritikus a helyzet, ahonnan tízezer embert telepítenek ki. Ceské Budejovice mellett kora reggel átszakadt egy védőgát, s egy lakótelepet percek alatt másfél méteres víz öntött el.

Prágában hétfőn röviddel éjfél előtt megkezdődött a lakosság kitelepítése azokból a városrészekből, amelyeket veszélyeztet a Moldva folyón levonuló árhullám. A hatóságok 50 000 ember kitelepítését rendelték el. A reggeli órákig csak néhány ezer ember hagyta el a várost. Igor Nemec, prágai főpolgármester ezért reggel figyelmeztette a lakosságot: aki marad, az számoljon azzal, hogy a vízzel elöntött városrészekben kikapcsolják a villanyt, nem lesz gáz, ivóvíz legalább két-három napig.

Nemec elmondta, hogy az első kiköltöztetések Karlín, Liben, Smíchov, Podolí, Holesovice és a történelmi Kisoldal Moldva-parti részeit érintik. A városközpontban kiürítették a Na Frantisku kórházat is. A moldvai rakpartokon leállt a villamos- és autóbusz-közlekedés is. A tűzoltók és a mentők gátakat építenek a lakosság segítségével. Víz alatt van a híres Kampa-sziget, valamint a Zofín-sziget is. A belváros egy része áram nélkül van.

A hatóságok számításai szerint mintegy 150-160 utcát önt el a kedd délelőtti órákban a víz. A szakértők szerint a cseh fővárosban dél körül, vagy kora délután várható a Moldva tetőzése, amikor másodpercenként valószínűleg 3000-3100 köbméter víz fog másodpercenként lefolyni a folyón. A vízszint már hétfőn éjfélkor is mintegy négy méterrel volt magasabb a megszokottnál. A szakemberek attól tartanak, hogy víz alá kerülhet Prága történelmi belvárosának egy része is. A Moldván mindenfajta hajóközlekedés leállt. A prágai állatkert folyóparti részeiből az állatokat magasabban fekvő, védett helyekre vitték. Nemec szerint a helyzetet súlyosbítja, hogy Prágában és környékén továbbra is szakadatlanul zuhog az eső.

A főváros déli részén a megáradt Moldva már három falut elöntött, s a lakosságot fokozatosan ki kell menekíteni. Víz alá kerültek a moldvai szigetek és a hatóságok biztonsági okok miatt lezárták a Károly-hidat is. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy autóval a nap folyamán a városban lehetőleg ne közlekedjenek.

Dél-Csehországban és három további árvíz sújtotta megyében válságstábok irányítják a munkálatokat, mert a régiókban Vladimír Spidla miniszterelnök hétfőn este szükségállapotot hirdetett ki. A megáradt folyókon harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

A cseh kormány a délelőtt folyamán rendkívüli ülést tart, hogy megvitassa a helyzetet és újabb intézkedéseket hozzon. Stanislav Gross belügyminiszter bejelentette, hogy a csehek egyedül is megbirkóznak az árral, s jelenleg nem tartanak igényt külföldi mentők segítségére. Humanitárius segítséget azonban elfogadnak.

Csehország déli részén kritikus a helyzet

Ugyancsak kritikus a helyzet Dél-Csehországban, ahol a közszolgálati televízió jelentése szerint mintegy 10 ezer embert telepítettek ki otthonából. A régióban, akárcsak Prágában, súlyos fennakadások vannak a közlekedésben, mert számos út és híd megrongálódott, illetve víz alá került.

Dél-Csehországban a Ceské Budejovice mellett kedden kora reggel átszakadt egy védőgát, s a Prága nevezetű lakótelepet percek alatt egy-másfél méteres víz borította el. A hatóságok azonnal megkezdték a lakosság kitelepítését. A város közelében ugyancsak átszakadt egy halastó gátja, s szomszédos Metly településen legalább két tucat házat elsodort a lezúduló ár. A városban nincs villany, nincs gáz és leállt a tömegközlekedés is. A rendőrség a várost már az éjszaka lezárta, s csak a mentőket, illetve az ott lakókat engedik be. A város elhagyott házai körül rendőri és katonai járőrök vannak elhelyezve.

Hasonló módon víz alatt van a régióban Cesky Krumlov, Strakonice, Písek, Prachatice, Rokycany és néhány más település jelentős része is. Písekből az éjszaka folyamán majdnem 4000 embert telepítettek ki. A strakonicei hatóságok ugyan szintén kihirdették a kitelepítést, de a lakosság többsége nem volt hajlandó elhagyni otthonát. Az egész dél-csehországi régióban súlyos fennakadások vannak a közúti és a vasúti közlekedésben is, mert több útszakasz és híd megrongálódott, illetve víz alatt van.

Újabb emberáldozatokról nincs hír. Az előző napokban hét emberéletet követelt az árvíz.

KAPCSOLÓDÓ CIKK