Iraki kurdok légi bázist kínálnak fel az USA-nak

Az egyik iraki kurd párt felajánlotta az Egyesült Államoknak, hogy Észak-Irakot használja támaszpontként a bagdadi rendszer elleni előrenyomuláshoz.

Dzsalal Talabani, a Kurdisztáni Hazafias Szövetség (PUK) vezetője kedden azt mondta a CNN hírtévének, hogy az ajánlatot a múlt héten tette iraki ellenzéki politikusok és amerikai kormányhivatalnokok washingtoni megbeszélésein. Az amerikai kormány nem reagált a dologra.

Donald Rumsfeld védelmi miniszter közölte, hogy ilyen ajánlatról nem esett szó a hat iraki ellenzéki csoport képviselőivel múlt szombaton folytatott tanácskozásán. - A kérdés amúgy is feltételes, mert George Bush elnök még nem hozott döntést az Irak elleni esetleges katonai csapásra vonatkozólag - jegyezte meg Philip Reeker, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője a dpa szerint.

A PUK a Kurdisztáni Demokratikus Párttal együtt ellenőriz egy olyan észak-iraki körzetet, amelyet légtérzárlattal oltalmaznak. A repülési tilalmat 1991-ben, az öbölháború után vezették be, hogy a térségben élő kurdokat megóvják az iraki hadsereg túlkapásaitól. A tilalom betartását amerikai és brit harci gépek felügyelik.