Kudarcba fulladt tárgyalások a Közel-Keleten

Az izraeli védelmi miniszter és a palesztin belügyminiszter csütörtökre tervezett találkozóját a felek jelentős nézetkülönbsége miatt elnapolták, a palesztin szervezetek közös álláspontot kereső tárgyalásai pedig meghiúsultak a Hamász ellenállásán. Egy a Gázai övezetben kitört tűzpárbajban, lelőttek egy palesztin kisfiút.

A miniszteri szintű tanácskozás tárgya az izraeli csapatoknak az újra megszállt palesztin területekről való visszavonása lett volna. Az izraeli védelmi minisztérium szóvivője az AFP munkatársának a találkozó újabb időpontjára vonatkozó kérdésére annyit válaszolt, hogy "a közeli napokban találkozik" Benjámin Ben Eliezer izraeli és Abdelrazak al-Jahja palesztin miniszter. Valamivel korábban palesztin források még megerősítették a találkozó megtartásáról szóló hírt.

Eredménytelenül zárultak 13 palesztin szervezet tárgyalásai, mert a szélsőséges muzulmán Hamász mozgalom nem hajlandó véget vetni az izraeli területeken folytatott merényleteknek, és nem fogadja el a két állam egymás mellett élését sem - jelentette be csütörtökön Nabíl Saat, a nemzetközi együttműködés palesztin minisztere. A Hamász elutasította a közös platform tervezetének a nem vallási alapon szerveződő csoportok - köztük Jasszer Arafat palesztin elnök Fatah szervezete - által javasolt pontjait. E javaslat lényege Izrael állam elismerése az 1967-es "hatnapos háború" előtti határok között.

A Hamász a Földközi-tenger és a Jordán folyó közötti területen akarja kikiáltani a palesztin államot - tehát azokon a területeken is, amelyek Izrael 1948-as kikiáltása óta az ENSZ által elismerten Izraelhez tartoznak. A 13 legjelentősebb palesztin csoport hétfő óta próbálja meghatározni azokat a célokat, amelyek elérésével a lassan két éve folyó palesztin felkelés - az intifáda - befejezését össze lehetne kapcsolni.

Miközben a tárgyalások sorra meddők maradnak, csütörtökön ismét meghalt egy palesztin gyerek - ötéves kisfiú - izraeli katonák fegyvereitől a Gázai övezetben, Hán-Júnisz településen. A kisfiú apja és egy másik férfi súlyosan megsebesült. A fiút a fején, a két felnőttet a mellkasán érték a katonák lövései. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint a katonák tűzpárbajba kerültek palesztin erőkkel, és viszonozták a tüzet. A kisfiú halálával az AFP adatai szerint 2444-re emelkedett a csaknem két éve tartó izraeli-palesztin konfliktus halálos áldozatainak száma, akik közül 1800 volt palesztin.