Lassan vonul ki az ár Prágából

Miután a Moldva apadásnak indult, Prága már a takarításra készül. A folyó éjjel 1-kor érte el tetőpontját és nagyon lassan csökkenni kezdett a vízszint. "Ez jó jel, de még nagyon sok van hátra. A folyó még mindig nagyon gyors és ez borzasztóan veszélyes" - mondta Petr Manes, az egyik mentő. A károkat milliárd koronában számítják. Az állatkertben meghalt egy elefánt, egy víziló és egy gorilla, valamint elvitt az ár három oroszlánfókát.

Prága polgármestere, Igor Nemec szerint az első feladat a városi egészségügyi ellátás helyreállítása. Arra kérte a kitelepítetteket, hogy ne térjenek vissza otthonaikba egészen addig, amíg az áramellátás és szennyvízelvezetés rendszere működik. "Még veszélyes a helyzet, nincs lehetőség a visszaköltözésre" - közölte.

A város vezetői előzetesen is milliárdos károkról beszélnek, természetesen koronában számítva. Csak az elárasztott metróvonalak javítása félmilliárd koronába kerül. A prágai közlekedési vállalat szóvivője szerint hetekbe telhet, amíg újra járhatnak a szerelvények.

A hatóságok szerint az árvíz hamar levonul majd a Kampa szigetről, Smicov, Troja és Liben kerületekből, de Karlinban, ahol a mentőalakulatok csak csónakokon tudják szállítani az embereket, akár egy hétig is megmaradhat a víz. Stromovkában mg ennél is tovább tarthat a rendkívüli helyzet.

A folyó továbbra is veszélyezteti a Károly hidat, a mentőalakulatok megpróbálják a vízzel zúduló törmeléktől megóvni a 14. századi műemléket. A nemzeti színház pincéjét már elöntötte az ár. A történelmi városrész lakót még szerda reggel kimenekítették. A központban nincs metró- és villamosforgalom. A legfőbb buszpályaudvar is zárva tart. A városközpontból mintegy 50 ezer embernek kellett kiköltöznie rendkívüli szálláshelyekre, iskolákba, hivatalos épületekbe.

A prágai állatkert elefántját kénytelenek voltak lelőni, mert lehetetlen volt kimenteni a vízből. "Kadir már a kötél végén volt, nem volt más lehetőségünk, mint megrövidíteni szenvedéseit." - nyilatkozta Petr Fejk, az állatkert igazgatója. A gondozók hasonló okból lelőttek egy vízilovat, míg egy gorilla vízbe fulladt a saját ketrecében. Még mindig keresnek három oroszlánfókát, amelyek elúsztak az árral.

KAPCSOLÓDÓ CIKK