Tajvan bízik abban, hogy egy esetleges kínai támadást vissza tud verni - jelentette ki csütörtökön Tang Jian-min tajvani védelmi miniszter válaszul azokra a fenyegetésekre, amelyek Pekingben fogalmazódtak meg az utóbbi időben a sziget címére.

Csen Suj-pien tajvani elnök augusztus elején közölte: támogatja azt az elképzelést, hogy az ország lakossága népszavazáson döntse el, kikiáltja-e Kínától való függetlenségét. A referendum a tajvani nép alapvető joga, amelyet nem lehet sem eltörölni, sem elvenni - fűzte hozzá.

Szavai nyomán az állami irányítás alatt lévő kínai tömegtájékoztatási eszközök folyamatosan azzal fenyegetik Tajvant, hogy támadást indítanak ellene, ha megrendezi a népszavazást, mondván, hogy a referendum felér egy hadüzenettel.

Tang miniszter szerint azonban a kínai fenyegetőzés csupán "üres fecsegés". "Anyagilag ezt nem is engedhetnék meg maguknak" - szögezte le a miniszter, s utalt arra, hogy Tajvan légi fölényben van Kínával szemben, tekintve, hogy F-16-os amerikai és Mirage 2000-es francia vadászgépekkel rendelkezik.

Mint közölte, nem tapasztaltak szokatlan katonai mozgást Kínában azt követően, hogy Csen elnök a hónap elején ismét felvetette a tajvani elszakadás szentesítésének ügyét.

Peking úgy tartja, ha a tajvani nép valóban kinyilvánítja a sziget függetlenségét, akár erőszak árán is arra kell kényszeríteni, hogy lemondjon erről.

Tajvan több mint ötven éve önállósította magát a kontinentális Kínától, de Peking azóta is szakadár tartományának tekinti a szigetet. Az erőviszonyokat taglalva katonai szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy Kína ugyan rendelkezik atomfegyverrel, de a 385 ezer fős tajvani hadsereg felfegyverzésébe dollármilliárdokat öltek.

A tajvani fegyveres erők érzékeny csapást tudnának mérni a világ leghatalmasabb hadigépezetére, a Kínai Nép Felszabadító Hadseregre, ha képzeletbeli háborújukat hagyományos fegyverekkel vívnák meg. Igaz, egy nemrégiben összeállított amerikai katonai jelentés utalt arra, hogy Kína is dollárok milliárdjait költi két és fél milliós hadserege ütőképességének fokozására és arra, hogy behozza a tajvaniak haditechnológiai fölényét - hívták fel elemzők a figyelmet.

Arra a kérdésre, miként viszonyul a tajvani hadsereg a népszavazás kiírásának gondolatához, Tang miniszter úgy válaszolt, hogy Tajvanon a katonák nem avatkoznak a politikusok dolgába. Egyben rámutatott arra is, hogy egy demokratikus berendezkedésű államban elképzelhetetlen a katonai államcsíny.