Irak az Egyesült Államokat fenyegeti

Az iraki alelnök pénteki figyelmeztetése szerint az Egyesült Államok érdekeltségeit világszerte veszélybe sodorná egy Irak elleni esetleges katonai támadás. Emellett óva intette Kuvait vezetőit az USA-nak való segélynyújtástól.

"Világszerte célponttá válnának az amerikai érdekeltségek, ha az Egyesült Államok megtámadná Irakot... Ha az amerikaiak elkövetnék ezt az ostobaságot, rombolással és biztonságuk megszűnésével szembesülnének nemcsak az Egyesült Államok határain kívül, hanem azokon belül is" - jelentette ki Taha Jaszin Ramadan iraki alelnök az arab Middle East Broadcasting Center tévécsatornának adott interjúban.

Az alelnök hangoztatta, hogy országa bármely percben kész szembeszállni az amerikai támadással, de hozzátette, hogy Bagdad továbbra is a párbeszéd és az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatain alapuló békés rendezés híve. Washington akadályozza meg Kofi Annan ENSZ-főtitkárt az új tárgyalási forduló időpontjának kitűzésében - idéz az interjúból az AFP.

Az iraki alelnök óva intette Kuvait vezetőit: ne kerüljenek az Egyesült Államok uszályába, ne adjanak lehetőséget az amerikai erőknek, hogy azok kuvaiti területről mérjenek csapást Irakra. Ramadan felidézte az 1990-es helyzetet, amikor - az ő megfogalmazása szerint - Kuvait "negatív magatartása" okozta azt, hogy az iraki hadsereg megszállta az emírséget.