Koszovóban a NATO békefenntartói a napokban azért vettek őrizetbe hat albánt, mert meg akarták akadályozni, hogy a csoport megzavarja a jövő hónapban esedékes macedóniai parlamenti választásokat - jelentette ki pénteken a szerb tartományban állomásozó NATO-erők (KFOR) főparancsnoka.

Marcel Valentin altábornagy az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: az albán szélsőségesek csoportok megszervezésén fáradoztak, amelyek feladata az lett volna, hogy megzavarják a választást. A szóban forgó szakadárok macedóniai és a koszovói albánok.

Valentin tábornok szerint a különítmény Koszovóban rendezkedett be, és onnan indult volna a felforgató cselekmények végrehajtására. A letartóztatottak személyazonosságát nem közölték.

Macedóniában szeptember 15-én rendeznek törvényhozási választásokat, először azóta, hogy tavaly véget ért a helyi albánok fél évig tartó lázadása.

A felkelők az albán kisebbség jogainak kiszélesítését követelték, de végül is a nyugati közvetítéssel megszületett béketerv elfogadásával elcsitultak a harcok. Míg a konfliktus tartott, a macedón hatóságok gyakran vetették a KFOR szemére, hogy nem tesz erélyes intézkedéseket a szomszédos Koszovóban tevékenykedő albánok ellen, akik mindenben támogatni igyekeztek macedóniai testvéreiket.

A hét elején őrizetbe vett hat albánt egy amerikai támaszponton tartják fogva, kihallgatásuk folyik.