Csehországnak további külföldi segítségre van szüksége. Az országos válságstáb éjjeli ülésén úgy döntött, hogy Prága klóros fertőtlenítő szereket és nehéz építőgépeket kér külföldről.

A válságstáb egyik munkabizottsága a pénteki nap folyamán összegzi az egyes tárcák segélyszükségleteit, majd annak alapján összeállít egy országos listát, amellyel Csehország a külföldhöz fordul segítségért. "Szükségünk van nehéz vízi darukra is" - tette hozzá Stanislav Gross belügyminiszter.

Csehország már korábban szárítóberendezéseket, szivattyúkat és áramfejlesztőket kért külföldről. Az első segélyek Belgiumból, Dániából, Görögországból, Lengyelországból és néhány más államból már meg is érkeztek Prágába. Pénteken Csehországba látogat Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke, hogy Václav Havel államfővel együtt megnézze az árvíz sújtotta vidékeket és a kormánnyal megbeszélje a szükséges európai uniós segítséget.

Libor Secky, Csehország uniós nagykövete szerint Brüsszel várhatóan 58 millió euró közvetlen segélyt, valamint 200 millió eurós kedvező hitelt ad Prágának.

A miniszter szerint az országos válságstáb fel kívánja mérni, hogy az árvíz sújtotta régiókban van-e elegendő statikus, akik képesek megvizsgálni az elöntött, elázott épületeket, hogy biztonságosak-e, s visszatérhetnek-e oda az emberek. A legutóbbi órák tapasztalatai alapján, amikor Prágában és több más helyen is összedőltek az átázott, megrongálódott házak, a válságstáb a tűzoltókat is felszólítja, hogy ne siessék el a házak pincéiben rekedt víz kiszivattyúzását, nehogy a nagy aktivitás több kárt, mint hasznot hozzon. Szakértők ugyanis arra figyelmeztettek, hogy a belső terekben rekedt víz gyors kiszivattyúzásakor egyes épületek alapjai nem bírják ki a külső nyomást, ahol még mindig sok a víz, és ez esetenként az épületek összeomlását okozhatja.

Gross újra felszólította az evakuáltakat, hogy legyenek türelemmel, és várják ki, amíg víz apadása után a szakértők minden szempontból megvizsgálják az elhagyott házakat, s megadják az engedélyt a visszaköltözésre. - Néhol erre gyors lehetőség van, míg másutt még néhány napba is beletelik - jegyezte meg.

A prágai hatóságok csütörtökön este mintegy ezer személynek adtak engedélyt arra, hogy visszatérjen a Moldva jobb partján lévő Podolí városrészben lévő lakásaikba. Ezen a részen a gátak a víz nagyobb részét felfogták, s csak a pincékbe került víz. Miután a lakásokat átvizsgálták bekapcsolták az áramot és a gázt, és az emberek engedélyt kaptak a visszaköltözésre. Másrészt Prágában csütörtökön néhány kisebb incidens is történt, mert a rendőrök és a katonák nem voltak hajlandóak visszaengedni a házaikba a kitelepítetteket.