Több tízezer embert telepítenek ki Drezdából

Németországban az Elba folyó soha nem látott méretűre duzzadt, több tízezer embernek kellett elmenekülni Drezda városából. Az Elba utoljára 1845-ben volt hasonlóan magas, de a mostani árvíz már megdöntötte az akkori rekordot is. Drezdában pénteken nem zárták ki a kilenc méteres vízmagasság lehetőségét sem, a reggeli órákban a folyó szintje óránként 4-5 centimétert emelkedett.


Forrás: EPA


Drezda kitelepített része
Fotó: EPA
Drezdában már csak két hídon lehet közlekedni, a történelmi épületek védelmére pedig nem tudnak figyelmet fordítani. A mentőcsapatok arra koncentrálják erőiket, hogy az embereket kimenekítsék a veszélyes zónákból. Egy héten belül másodszor mossa víz a világhírű képtárnak helyet adó Zwinger, valamint a tervezőről, Semperről elnevezett operaház falait. Az éjjel leesett újabb csapadék tovább nehezíti a helyzetet. Az éjszaka folyamán 10 ezer embert kellett kitelepíteni Drezdából.

Szász-Anhalt és Brandenburg tartományokban szintén kitelepítik a lakosság egy részét, Drezdától délre Pirnából és Heidenauból akarnak biztonságos helyre vinni több tízezer embert, és ugyancsak el kell hagyniuk a lakóknak a Mulde parti Bitterfeld városát, egy vegyipari központot. A város ipari területeit egyelőre nem fenyegeti az árvíz. Magdeburgban és Wittenbergben is riadókészültséget rendeltek el. Wittenberg 400 ezer homokzsákot rendelt. Brandenburg tartományban Mühlberg település lakói voltak kénytelenek összepakolni.

Gerhard Schröder német kancellár nemzeti katasztrófának nyilvánította a németországi helyzetet, mely négymillió ember életére van súlyos hatással.

KAPCSOLÓDÓ CIKK