Takarítanak az árvíz után Európában

A Közép-Európát sújtó árvíz kezd levonulni Ausztriában, Csehországban és Németországban. Az otthonaikba visszatérők takarítanak és felmérik a károkat. A drezdaiak a második világháború utáni bombázáshoz hasonlítják a mostani katasztrófát.

Drezdában hatalmas területeket öntött el a víz. A levonuló ár után a helyiek úgy érzik, mindenük tönkrement, a második világháborúban a várost ért szőnyegbombázáshoz hasonlítják a kárt. A közelgő németországi választások miatt a kampány fontos témája lett az árvíz utáni helyreállítási munkák megszervezése. Németország az Európai Uniótól vár segítséget, de a német kormány már majdnem kimerítette az árvíz előtt EU-s hitelkeretét, így elvileg több kölcsönt már nem vehet fel attól a szervezettől, melynek egyik fő befizetője. Schröder német kancellár a francia kormánytól is kért segítséget, melyet Chirac köztársasági elnök megígért neki. Vasárnap német-cseh-osztrák-EU csúcs lesz Berlinben, hogy az érintett országok vezetői és az EU egyeztesse a helyreállítási munkákat.

Összesen 4,2 millió embert érintett a katasztrófa Németországban. Mivel az árvíz a keleti tartományokat érintette, újra szóba került a német belpolitikában a volt NDK-s tartományok felzárkóztatásának kérdése. A helyi politikusok attól tartanak, hogy az egyébként is szegényebb tartományok még jobban lemaradnak a katasztrófa után. Az orosz kormány vasárnap tizenöt kamionnyi vízpumpát indított útnak Szászországba.

Csehországban összesen 200.000 embert telepítettek ki az árvíz miatt, közülük 60.000-en a fővárosban, Prágában laktak. Lassan hazaköltözhetnek az emberek, de Prágában még mindig sok utca lakója kényszerül ideiglenes szálláson tölteni éjszakáit. A kárfelmérés még csak most kezdődik, egyre több megdöbbentő adat érkezik a pusztításról. Prága egy történelmi könyvtárában például félmillió kötet sérült meg, és több ezer értékes levéltári oklevél is elpusztult. Több metróállomást is elárasztott a víz, a felújításhoz Oroszországból érkeztek szakértők. Az Európai Unió 50 millió eurós segélyt ígért a cseh főváros helyreállításához.

Ausztriában a takarítás okozza a legnagyobb gondot. A meleg idő miatt a mocskos sár kezd rászáradni a korábban elárasztott területekre, így minél gyorsabban ki kell pucolni a házakat, utcákat. Az osztrákok több országos gyűjtő-akcióba kezdtek, csak a köztévé felszólítására 18 millió eurót gyűlt össze. Az osztrák kormány bejelentette, a helyreállítási költségek miatt kevesebb vadászbombázót vesz az osztrák légierő, és elhalasztják a tervezett adóreform bevezetését is. Az osztrák vasút ingyen szállít segélyadományokat a károslutaknak, több ezer önkéntes vesz részt a helyreállításban országszerte.