Átszakadt töltések az Elbán

Németországban az Elba felső és középső folyásán továbbra is rendkívül nehéz a helyzet. Wittenbergnél és Torgaunál több ponton is átszakadt a töltést. Csehországban és Szlovákiában azonban már apad a Duna.

Németországban az Elba középső és felső folyásánál árad a folyó, sok helyen átszakította a töltéseket. Wittenbergnél az Elba vize szinte akadálytalanul folyik a mezőre, a töltés hét helyen átszakadt. Torgautól északra szintén átszakadt a töltés. Több falut, valamint Torgau Döhlen nevű városrészét elöntötte a víz.

Eközben Csehországban megkezdték a károk felmérését. Egyelőre azonban a sáros utcákon tönkrement lakberendezési tárgyak hevernek, amelyeket teherautókkal szállítanak el.Vladimír Spidla cseh miniszterelnök szerint mintegy 60-90 milliárd koronára (2-3 milliárd euró) tehető az a kár, amelyet az idei árvíz okozott Csehországban. Összesen 220 ezer embert evakuáltak, de a miniszterelnök szerint a kitelepítésekkel mintegy 2000 ember életét mentették meg. Az árvíznek 13 áldozata volt.

Csak a prágai metróban mintegy kétmilliárd koronás kárt okozott a 150 éve nem látott árvíz. Több mint ötven állomása közül 25 nem működik, 17 állomást elöntött a víz,  közülük hét állomás teljes mértékben víz alatt volt. Csehországban egy-két kivételtől eltekintve apadnak a folyók, de Prágától északnyugatra számtalan kisebb-nagyobb tó nehezíti a közlekedést.

A Duna teljes szlovákiai szakaszán erőteljesen apad a folyó, de a gátakon kívül a talajvíz szintje még emelkedik. Révkomáromnál hétfőn  776, Párkánynál 734 centimétert mértek. Révkomáromban a belvizek miatt nem lehet közlekedni az Erzsébet-szigeten átvezető úton, amely az árvíz előtt terelőútként szolgált a határátkelőhöz. Az átkelés egyirányúsított felvonóhídon át vezet a két Komáromot összekötő régi hídhoz.

Az Európai Bizottság illetékesei egyelőre nem tudnak pontos adatokat közölni arra nézve, mekkora összegeket használhatnak fel az árvíz sújtotta országok az uniós alapokból a károk enyhítésére és az újjáépítésre. A térségfejlesztésre szolgáló strukturális alapok átcsoportosításában Brüsszel kész a lehető legnagyobb fokú rugalmasságot tanúsítani. Ez vonatkozik az EU-tagjelölt országokra is.