Az Elba most Észak-Németországot fenyegeti

Az Elba árhulláma elérte Németország északi vidékeit, a víz szintje gyorsan emelkedik. Az alsó-szászországi Amt Neuhausnál 24 óra leforgása alatt egy méter emelkedést regisztráltak, az idősek otthonaiból kiköltöztették az embereket. Az idei árvíz Németország legsúlyosabb természeti katasztrófája a második világháború óta.

Wittenberg, Dessau és Bielefeld  térségében a helyzet továbbra is feszült, de a töltések állják a víznyomást, újabb szivárgásokat, repedéseket, szakadásokat nem észleltek. A gátakon keletkezett réseket részben helikopteres segítséggel tömték be.

Kedden az Elba a vártnál néhány centiméterrel alacsonyabb szinten tetőzött Magdeburgnál, Szász-Anhalt tartomány székhelyénél. Egy Magdeburg környéki elvezető csatorna töltése viszont átszakadt, 500 embert kénytelenek voltak kitelepíteni. A környéken akadozik a vasúti közlekedés. A Magdeburg-Berlin fő közlekedési útvonal használhatatlan, az észak-déli irányba haladó gyorsvonatok közül a München-Hamburg expressz délen csak Lipcséig, a Hamburgból jövő szerelvény csak Berlinig közlekedik.

Szászországban erősen apad az Elba: keddre virradóra 6,70 méter magas vízszintet mértek Drezdánál, ez már majdnem három méterrel kevesebb a tetőzés szintjénél. Szászországban megkezdték a pusztítás nyomainak eltüntetését. Az első becslések szerint 750 kilométer utat és 180 hidat rongált meg, vagy tett teljesen használhatatlanná az áradat, kár érte a szászországi vasúthálózat húsz százalékát. Az augusztusi árvizeket a második világháború után Németországot sújtó legsúlyosabb természeti katasztrófának tartják.

KAPCSOLÓDÓ CIKK