Csehország: 3 milliárd eurós árvízi kár

"A két kiemelt kormányzati feladathoz, amely az oktatás helyzetének javítása, valamint az európai uniós csatlakozás, most egy harmadik járul, mégpedig az árvíz sújtotta területek felújítása" - jelentette ki a cseh kormányfő a Lidové Noviny konzervatív prágai lapnak adott interjújában.

A károk értéke a ma hozzáférhető adatok és számítások alapján mintegy 2-3 milliárd euróra rúg - mondta.Vladimir Spidla miniszterelnök a parlamenti szervezési bizottságát tájékoztatva. A kormányfő a lapnak is kifejtette: a kabinet előtt most három sürgős feladat áll: villámgyorsan fel kell mérni a károkat, ki kell dolgozni a helyreállítás tervét és módosítani a költségvetést. Szerinte a felújítási munkálatok időtartamát ma nehéz megmondani.

A legsúlyosabb problémát a közlekedési infrastruktúra, a prágai metró és a családi házak, illetve lakások újjáépítése és felújítása okozza. Ezeket kell a leggyorsabban megoldani. "Mindent megteszünk azért, hogy az embereknek a tél beálltáig megfelelő lakást adjunk" - szögezte le a cseh kormányfő. 

A kormány a helyreállítási és az újjáépítési problémákról, illetve menetrendről szerdán tárgyal. Jaroslav Tvrdík védelmi miniszter bejelentette: javasolni fogja, hogy a súlyos árvízkárokra való tekintettel Prága mondjon le a 24 darab JAS-39 Gripen típusú hangsebességnél gyorsabb vadászgép tervezett megvételéről. Spidla - ezúttal a Hospodárské Noviny című gazdasági lapnak nyilatkozva - úgy véli: valóban szükség van egy olcsóbb megoldásra. Azt szeretné azonban, hogy ez az átmeneti megoldás olyan legyen, amely később nem zárja ki a korszerű vadászgépek vásárlását. 

A kormányfő szerint a hatóságok azzal is számolnak, hogy a helyreállítási munkálatok során munkanélkülieket is alkalmaznak, akiket egy évre szerződtetnének átlagos havi fizetéssel. Akik ezt elutasítanák, azok elveszítenék a szociális támogatásra való jogot. Zdenek Skromach munkaügyi és népjóléti miniszter a rádiónak nyilatkozva megerősítette, hogy mérlegelik ezt a lehetőséget is.

A csehországi árvíz során összesen 220 ezer embert evakuáltak, és közülük 70 ezer még nem térhetett vissza otthonába - mondta a kormányfő, aki úgy vélte, hogy a menekítéssel mintegy 2000 ember életét mentették meg. Az árvíznek 13 áldozata volt.