Házrobbanás Moszkvában

Négy holttestet emeltek ki annak a háznak a romjai alól, amely kedd este robbant fel Moszkvában. A sebesültek száma hat, tíz ember hollétéről nem tudnak. A szerencsétlenség oka, még nem ismert, valószínűleg gázrobbanás történt.

Eddig nem tisztázott okokból felrobbant egy lakóház Moszkvában kedden késő este. Szerda reggelig 4 holttestet találtak a mentőalakulatok a ház romjai alatt.

A szerencsétlenség az osztankinói TV-torony közelében, a Korovljov akadémikusról elnevezett utca egyik 5 emeletes házában történt. A robbanás epicentruma a középső lépcsőház volt, ahol összesen 48 ember lakott. Az épületben 10 lakás teljesen megsemmisült.

A sebesültek száma eddig 6, de legalább 10 ember hollétéről 9 órás megfeszített munka után sem tudnak még a hatóságok. A legsúlyosabb sebesült egy nő, akinek testfelülete 80 százaléka megégett. A katasztrófaelhárító alakulatok kutyákkal keresik az esetleges túlélőket.

A szerencsétlenség okai közül a szakértők szerint a gázrobbanás tűnik a legvalószínűbbnek. A lakók ezzel szemben határozottan állítják, hogy nem éreztek gázszagot a detonáció előtt. Az Eho Moszkvi rádió arról számolt be, hogy a gázszivárgás lehetőségét elvetette a moszkvai gázművek egyik illetékese is.

A katasztrófa hírére sokan rögtön terrorcselekményre gondoltak: a mai napig emlékezetes 1999 ősze, amikor két lakóházat robbantottak fel az orosz fővárosban, és a csecsen terroristáknak tulajdonított merényletek következtében több mint 200 ember vesztette életét. A rendkívüli helyzetek minisztériumának helyszínen tartózkodó alakulatai mindeddig nem találtak robbanószerkezetre utaló nyomokat.

Ugyancsak az Eho Moszkvi híre, hogy az egyik lakó két kaukázusi bérlőről számolt be, akik robbantással fenyegették meg a lakókat, és nem sokkal a detonáció előtt távoztak az épületből. A rádió közlése szerint a rendőrség ellenőrzi a bejelentés valóságtartalmát.

A moszkvai önkormányzat elmondta, hogy nem építik újjá a 166 ember lakhelyéül szolgáló házat, a károsultak új lakásokat kapnak a várostól. A lakókat átmenetileg szállodákban helyezik el.

KAPCSOLÓDÓ CIKK