Pakisztán: egyszemélyes diktatúra született

Pervez Musarraf pakisztáni elnök több ponton megváltoztatta az ország alkotmányát, így fenntartja magának azt a jogot, hogy bármikor feloszlathassa a parlamentet. Néhány új intézmény bevezetésével jelentősen növelte saját hatalmát. Minderre néhány héttel a tervezett parlamenti és helyhatósági választások előtt került sor.

Musarraf néhány héttel a pakisztáni parlamenti választások előtt bejelentette, hogy több ponton megváltoztatja az alkotmányt a törvényhozás beleegyezése nélkül. Többek között megadta saját magának a parlament feloszlatásának jogát. Ezt a jogot Pakisztán korábbi, Musarraf által eltávolított miniszterelnöke függesztette fel. Megerősítette azt is, hogy további öt évre mindenképpen megtartja elnöki posztját. Emellett - az ország alkotmányát átírva - saját hatalma biztosítása érdekében létrehozza a Nemzeti Biztonsági Tanácsot, amelynek szintén ő lesz az elnöke. Így arra is lehetősége nyílik, hogy az ország katonai és haditengerészeti vezetőit is ő nevezze ki. Ezzel Musarraf gyakorlatilag évekre előre bebiztosította elnöki székét - írja a BBC.

Az elnök mindezt azzal indokolta, hogy erősíteni szeretné a demokráciát, amely az utóbbi időben nem működött hatékonyan az országban. Szerinte joga volt megváltoztatnia az alkotmányt. A helyi ellenzék és nemzetközi megfigyelők szerint azonban Musarraf lépései alkotmányos válságba sodorhatják az országot, az elnök - aki eddig sem tartotta meg választása ígéreteinek nagy részét - egyszemélyes diktatúrát építhet ki, nem sokkal az október 10-ére tervezett parlamenti és helyhatósági választások előtt.

Új jogköreit felhasználva az államfő már az élet minden területén döntő befolyással bír, gyakorlatilag az élet bármilyen területének irányítására kinevezheti saját bizalmi embereit. A hadsereg vezetőinek kiválasztásában is döntő szerephez juttatta saját magát az atombombával rendelkező, nagy népességű országban.

Musarraffal akkor kezdett el foglalkozni a külföldi sajtó, amikor az USA Afganisztán elleni háborúja alatt egyértelműen az Egyesült Államokat támogatta. Musarraf azóta elsősorban a pakisztáni-indiai konfliktus miatt került az érdeklődés középpontjába: többször is fenyegetőzött azzal - akárcsak indiai politikusok -, hogy Pakisztán beveti atomfegyverét India ellen. Pakisztán és India között Kasmír tartomány hovatartozása miatt évtizedek óta rendszeresek a fegyveres összetűzések.