A német nyomozóknak bizonyítékuk van arra, hogy Mohammed Atta, a szeptember 11-i Egyesült Államok elleni terrortámadás elkövetőinek feltételezett vezetője két bűntársával 2000 elejéig Afganisztánban vett részt kiképzésen - írja a The New York Times.

 

 

Mohammed Atta
A The New York Times című amerikai lap szombati beszámolója szerint a német illetékeseknek bizonyítékuk van arra, hogy Mohammed Atta, a szeptember 11-i egyesült államokbeli terrorcselekmények elkövetőinek feltételezett vezetője két bűntársával együtt 1999 vége és 2000 eleje között néhány hónapos kiképzésen vett részt az al-Kaida afganisztáni táboraiban. Atta és társai afganisztáni útjának időzítése az eddigi legegyértelműbb jele annak, hogy a terrortámadásokat Afganisztánban tervelték ki. Kevesebb mint fél évvel azután, hogy elhagyták Afganisztánt, Atta és két cinkosa az Egyesült Államokban beiratkozott egy floridai pilótaképző tanfolyamra.

A német nyomozók azt is kiderítették, hogy az al-Kaida terrorhálózatnak egyértelműen köze volt a tunéziai Dzserba zsinagógájánál elkövetett robbantásos merénylethez, amelyben 21 ember vesztette életét.

Már korábban is megjelentek értesülések arról, hogy Atta és más terroristák kiképzésen vettek részt Afganisztánban, de ezt a németek erősítették meg először hivatalosan. Klaus Ulrich Kersten, a Bundeskriminalamt, a bűnügyi rendőrség igazgatója elmondta, hogy Marvanal-Sehi és Ziad Dzsarra, akik - akárcsak Atta - egy ideig Hamburgban éltek, és szeptember 11-én ott voltak a terrorcselekményeket végrehajtó gépeltérítők között, szintén voltak kiképzésen Afganisztánban. Kertsten azt nem tudta megmondani, hogy Atta megfordult-e már korábban is az ázsiai országban. Atta és két cinkosa ugyanabban az időben járt Afganisztánban, de nem tudni, hogy ott együtt voltak-e - mondta a német szövetségi bűnügyi hivatal igazgatója.

Az igazgató elismerte, hogy a szeptember 11-i merényletek tervét jórészt Németországban dolgozták ki, de az az al-Kaida afganisztáni vezetőitől származik, amire bizonyítékuk van. Kersten elmondta, hogy a dzserbai robbantás egyik öngyilkos merénylője három órával a terrorcselekmény előtt telefonon felhívta az al-Kaida összekötőjét, a 37 éves, kuvaiti Kalid Sejk Mohammedet, aki az amerikai hatóságok szerint fontos műveleti szerepet játszott az egyesült államokbeli terrorcselekmények végrehajtásában.