Kína Hunan tartományában 600 ezer lakosnak kellett elhagynia otthonát a Tungting-tó áradása miatt. Összedőlt 27 ezer ház, és több mint 400 ezer hektár termény semmisült meg.

A Tungting-tó áradása miatt 600 ezer lakost kellett kiköltöztetni Kína Hunan tartományában. A Jangce folyóba ömlő tó vize a sok eső miatt duzzadt az árvízveszélyes szint fölé, és az előrejelzések szerint további esők várhatók a térségben. A tartós magas vízállás miatt rések jelennek meg a gátakon, és a töltések közel állnak az összeomláshoz.

A Tungting-tó az ország második legnagyobb édesvízi tava, területe több mint 2500 négyzetkilométer. A tó mentén 930 kilométeren civilek és katonák milliói dolgoznak, homokzsákokkal, kövekkel és földdel tömve be a réseket, hogy megállítsák a vizet.

Az állami média közlése szerint már összeomlott 27 ezer ház Kínában, és megsemmisült több mint 400 ezer hektár termény Hunan tartományban, amely az ország fő rizsellátója.

A gátak erősebbnek tűnnek, mint az 1998-as árvíz idején, amikor 4000 ember halt meg - jelenti a BBC helyszíni tudósítója. Négy év alatt a tartomány több mint 1 milliárd dollárt költött a gát erősítésére.