Nemi erőszak volt a törzsi bosszú

Kötél általi halálra ítélt egy pakisztáni bíróság vasárnap hat pakisztáni férfit, akik törzsi bíróság utasítására megerőszakoltak egy nőt.

Az elkövetők így akartak elégtételt venni a nő családján, annak fivére ugyanis "bűnös viszonyt" folytatott egy az ő törzsükhöz tartozó nővel.

Az ügyben nyolc személyt felmentettek. Az elítéltek között van a négy elkövetőn kívül a törzsi bíróság két tagja is.

A harmincéves áldozat egyik testvére elégedetten nyilatkozott, hogy a testület igazságot szolgáltatott nekik. Az elítéltek ügyvédje viszont bejelentette, hogy fellebbeznek a döntés ellen a legfelsőbb bíróságon.

Az országos felháborodást keltő eset a pakisztáni Mervala faluban történt, és a lány családja szerint a csoportos erőszakról a helyi törzsi bíróság döntött.

A rendőrség az ítélethozatal előtt megerősítette az ellenőrzést a településen, és védőkordont vont a megerőszakolt nő lakhelye köré, akinek családját máris bosszúval fenyegették meg, ha a férfiakat elítélik.

Emberi jogi csoportok nagyobb központi ellenőrzést követelnek azokban a törzsi körzetekben, ahol klánok önkényesen ítélkeznek, semmibe véve a szövetségi jogot.

A pakisztáni emberi jogi bizottság már szorgalmazta, hogy a törzsi tanácsok ne hozhassanak ítéleteket