Tájfun Koreában - 80 halott

Több mint nyolcvan ember vesztette életét, vagy tűnt el Dél-Koreában a Rusza tájfun által okozott áradásokban és földcsuszamlásokban.

Bár a vihar - amely szombaton érte el a Koreai-félsziget déli részét - vasárnapra jelentősen veszített erejéből, a hatóságok attól tartanak, hogy tovább nő az áldozatok száma, mivel újabb bejelentések érkeztek a víz által elsodort vagy sárfolyam által betemetett emberekről.

A Rusza - amelynek neve maláj nyelven szarvast jelent - a szakemberek szerint az elmúlt negyven év legnagyobb erejű tájfunja volt. Utoljára az 1959-es Sarah tájfun okozott hasonló károkat.

A viharos erejű szél országszerte ablakokat tört ki, fák és villanyoszlopok százait döntötte ki. Emiatt több mint egymillió dél-koreai család maradt átmenetileg áramszolgáltatás nélkül. Számos sportlétesítmény megsérült Puszanban - Dél-Korea második legnagyobb városában -, amely a szeptember végén kezdődő ázsiai játékok házigazdája.

A természeti csapás miatt szombaton néhány kivétellel törölték az összes belföldi légi járatot. A szárazföldi és tengeri közlekedés szintén több helyen lehetetlenné vált. A déli Csedzsu-sziget közelében a tájfuntól felkorbácsolt hatalmas hullámokban elsüllyedt kilenc halászhajó.