Egy Amerikában letartóztatott al-Kaida-tag utáni nyomozás szálai Németországba vezettek, de a német hatóságok addig nem adják ki bizonyítékaikat a férfi ellen, amíg az USA nem garantálja, hogy nem használja fel azokat halálbüntetés kiszabásához. A férfi - ha nem tartóztatják le még a terrortámadás előtt - valószínűleg részt vett volna a gépeltérítésben.

Németország közölte az Egyesült Államokkal, hogy visszatartja a bizonyítékokat Zacarias Moussaoui ellen, amíg az USA nem ad garanciát arra, hogy nem használja fel az információkat a halálos ítélethez - mondta a Der Spiegelnek a német igazságügy-miniszter. Herta Daeubler-Gmelin nyilatkozatában kijelentette, hogy a dokumentumokat nem fogják felhasználni halálos ítélethez vagy kivégzéshez.

Még tavaly szeptember 11-e előtt tartóztatták le Moussaouit Amerikában, aki valószínűleg a 20. gépeltérítő lett volna az USA elleni terrortámadásokban. A férfit összesküvéssel vádolják, és valószínűleg halálbüntetés várna rá az USA-ban, de az Európai Unióban (így Németországban is) nincs halálbüntetés.

Németország fő szerepet játszott a szeptember 11-i terrorcselekmények utáni nyomozásban - írja a BBC. A támadásban részt vett gépeltérítők közül három (köztük a főszervező, Mohammed Atta) Németország északi részén, Hamburgban élt.

A német nyomozóknak állítólag van bizonyítékuk arra, hogy a 34 éves Moussaoui kapcsolatban állt Attával, aki az első gépet vezette a New York-i Világkereskedelmi Központ egyik tornyába. A tavaly nyáron letartóztatott Moussaoui egy minnesotai repülős iskolába járt. Őt az elsők között kapcsolták össze az Amerika elleni terrortámadással. A férfi részére kétszer is átutalt pénz egy olyan illető, aki Hamburgban együtt lakott Attával. Moussaoui - aki Marokkóból származó francia állampolgár - tagadja, hogy köze lenne a terrortámadásokhoz, de azt beismerte, hogy tagja az al-Kaidának.