Gibraltár hovatartozásáról szavaz november 7-én

A gibraltári kormány november 7-ére írja ki a népszavazást a brit koronagyarmat jövendő státusáról - jelentette be kedden Peter Caruana kormányfő. Gibraltár már háromszáz éve képezi vita tárgyát Spanyolország és Nagy-Britannia között.

A referendum a helyi kormány válasza arra a brit-spanyol tervre, hogy London és Madrid megosztja a szuverenitást az Ibériai-félsziget déli csúcsán fekvő hat négyzetkilométernyi terület fölött. A mintegy 30 ezer lakos szinte kivétel nélkül ellenzi ezt a megoldást - írta a dpa.

Amikor öt héttel ezelőtt felmerült a referendum terve, mind Spanyolország, mind Nagy-Britannia közölte, hogy nem fogadja el az egyoldalúan - brit jóváhagyás nélkül - megrendezendő népszavazást, eredményét semmisnek fogja tekinteni.

A Gibraltárral kapcsolatos brit-spanyol vita csaknem 300 éve tart: 1704 óta, amióta Nagy-Britannia megszerezte magának e sziklás félszigetet a spanyol örökösödési háborúban. London az idén szánta rá magát, hogy megosztja a szuverenitást Madriddal.

"A helyi lakosság belegyezése nélkül Londonnak nincs joga megállapodni Madriddal a terület jövőjéről. A gibraltári kormány minden erejével nemleges voksolásra buzdítja a lakosságot" - hangoztatta a népszavazás időpontjáról tett bejelentésekor Caruana.