Gerhard Schröder német kancellár (SPD) kedden este egy mainzi választási rendezvényen felszólította kereszténydemokrata elődjét, Helmut Kohlt, hogy kérjen bocsánatot Wolfgang Thiersétől, a Bundestag (képviselőház) elnökétől (SPD), akit a Der Spiegel szerint szűk körben a náci Hermann Göringgel, a Reichstag (birodalmi gyűlés) egykori elnökével vetett össze.

A Der Spiegel című hamburgi hírmagazin arról számolt be legújabb számában, hogy Helmut Kohl a múlt héten a Bundestag éttermében szűk körben kijelentette: Thierse a legrosszabb parlamenti elnök Göring óta. Kohl és a keresztény uniópártok (CDU, CSU) haragját az váltotta ki, hogy szerintük a Bundestag csütörtöki árvízi vitájában a szociáldemokrata elnök, Thierse nem elég hamar intette csendre bekiabáló párttársait, miközben éppen Edmund Stoiber, a CDU-CSU kancellárjelöltje beszélt.

Kohl kedden nyilatkozatot tett közzé, amelyben leszögezte: távol áll tőle, hogy egy demokratikus párt tagját bármilyen színezetű totalitárius párt tagjával hasonlítsa össze. Leszögezte azonban azt is, hogy felfogása szerint Thierse az eddigi Bundestag-elnökök sorában a legpártosabb.

Schröder szerint még a választások előtti időkben szokásos feszült légkör sem mentség arra, amit Kohl mondott.