A határon túli ukránok jogállását szabályozó törvény készül Ukrajnában - értesült a Népszabadság. Aki ukránigazolványt akar igényelni, annak írásos dokumentummal kell igazolnia az ukrán etnikumhoz való tartozását. Az igazolvánnyal rendelkezők egyéb kedvezmények mellett szabadon utazhatnak majd Ukrajnába és hosszabb időre szóló tartózkodási, illetve bizonyos esetekben letelepedési engedélyt is kaphatnak.

A tervezet szerint azokra lesznek érvényesek a kedvezmények, akik más ország állampolgárai, vagy nem rendelkeznek állampolgársággal, Ukrajna határain túl laknak, ukrán származásúak, magukat ukránnak vallják, őrzik nemzeti és kulturális hagyományaikat. Az igénylőknek egy beszélgetés során bizonyítaniuk kell nyelvismeretüket és az ukrán kultúrában való jártasságukat. Emellett dokumentummal kell igazolniuk ukrán származásukat.

Akik ukránigazolványt akarnak igényelni, azoknak a kijevi külügyminisztériumhoz vagy az adott országban működő ukrán diplomáciai képviselethez kell fordulniuk.

A kedvezménytörvény könnyíti majd a tanulást, a munkavállalást Ukrajnában és lehetővé teszi az ingyenes egészségügyi ellátást is.

A készülő törvény közel húszmillió nem Ukrajnában élő ukránt érinthet. A legtöbben közűlük, közel 6 millióan az egykori Szovjetunió tagköztársaságaiban élnek, de az USA-ban is közel 2 millió az ukránok száma. Az Ukrajnával szomszédos országokban Szlovákiában él a legtöbb (150 ezer) ukrán származású személy.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon 2001 februárjában 5070 magyar állampolgár vallotta magát ukrán nemzetiségűnek. Közülük 4885-en az ukránt tüntették fel anyanyelvként.