Ausztriában az előrehozott választásokat már november közepén megtarthatják. Eredetileg 2003-ig szólt a kormánykoalíció mandátuma, de a Haider pártján belüli harcok miatt két miniszter is távozott, ami kormányválsághoz vezetett.

Valószínűleg még idén előrehozott parlamenti választások lesznek Ausztriában, miután az Osztrák Szabadság Párt (ÖFP) három minisztere, Susanne Riess-Passer alkancellár, Karl-Heinz Grasser pénzügyminiszter és Mathias Reichhold közlekedési miniszter, valamint Peter Westenthaler, az ÖFP frakcióvezetője is lemondott, és ezzel kormányválság alakult ki. A jelenlegi parlamentet valószínűleg szeptember 19-én oszlatják fel, az előrehozott választásokat pedig november 17-én vagy 24-én tarthatják meg - írja a BBC.

Wolfgang Schüssel osztrák kancellár hétfőn kijelentette, hogy a lehető leghamarabb javasolja parlamenti választások kiírását, és pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) kivonul a koalícióból. A két párt 2000-ben lépett szövetségre, és 2003 októberéig irányíthatták volna az országot.

Haider újra pártelnök akar lenni

Az FPÖ egykori első embere, Jörg Haider és a kormánypolitikusok között az elmúlt hetekben kezdődött hatalmi harc eredménye a miniszterek távozása. Haider az eredeti tervek szerint ragaszkodott az adócsökkentéshez, miközben pártjának több minisztere szerint is ennek elhalasztására volt szükség az augusztusi pusztító áradások miatt.

A Szabadság Párt, amelynek alelnöki posztjáról is lemondott Riess-Passer, október 20-án tart gyűlést, ahol új vezetőket is választanak. Szakértők szerint Haider megpróbálja majd visszanyerni a pártján belüli hatalmat, hogy visszaterelje egy radikálisabb irányba. Riess-Passer azt nyilatkozta, hogy a párton belüli viszály szerinte tönkreteszi a pártot, és ezzel nagyon megbántják a választóikat.

Riess-Passer, Haider egykoron hű szövetségese a "Király kobrája" nevet kapta. A politikusnőt maga Haider választotta utódjául, amikor a választási sikerek után háttérbe húzódott. A kettejük közötti viszály első jelei februárban jelentkeztek, amikor Riess-Passer kritizálta Haidert Szaddám Huszeinnél tett látogatása miatt.