Arafat választást ígér és segítséget kér

Jasszer Arafat palesztin elnök szerdán 2003. január 20-ra tűzte ki az új palesztin parlament megválasztásának időpontját. Egyúttal felkérte George Bush amerikai elnököt és az amerikaiakat, hogy segítsenek létrehozni a független palesztin államot.

A választások kiírásával a júniusban megalakult palesztin kabinet ideiglenes kormánnyá alakul át, és ezáltal valószínűleg nem fenyegeti bizalmatlansági szavazás a törvényhozás részéről - jegyzi meg az AFP hírügynökség.

A Rámalláhban összegyűlt palesztin parlamentnek szerdán kellett volna szavaznia az ideiglenes kormány beiktatásáról. A francia hírügynökség emlékeztet arra, hogy számos képviselő a kabinet elleni szavazással fenyegetőzött. A rendelet azonban a parlament feloszlatását is jelentheti.

Jasszer Arafat palesztin elnök felszólította George Bush amerikai elnököt, hogy segítsen a palesztin népnek kivívnia függetlenségét. A tavaly szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadásokról való megemlékezés alkalmából Rámalláhban újságíróknak nyilatkozva Arafat szorgalmazta, "Bush elnök és az amerikai nép nyújtson segédkezet ahhoz, hogy a palesztin nép függetlenségben és békében élhessen" - idézi az AA török hírügynökség.

Arafat elnök ismételten elítélte az Egyesült Államok ellen végrehajtott terrortámadásokat, és kijelentette, hogy a Palesztin Hatóság és a palesztin nép szolidáris mind az amerikai vezetéssel, mind pedig az amerikai néppel. Hozzáfűzte, hogy a palesztinok az ENSZ felügyelete mellett készek részt venni a terror elleni küzdelemben. Arafat a nemzetközi közösség segítségét is kérte a palesztin függetlenség kivívásához.