New Yorkban egyperces néma csenddel emlékeztek arra a pillanatra, amikor az első elrabolt utasszállító becsapódott a WTC ikertornyainak egyikébe. A ceremónián elhangzott beszédek után vezető politikusok, tűzoltók, rendőrök és hozzátartozók olvasták fel a közel háromezer áldozat nevét.

Forrás: MTI
Fotó: MTI

Egyperces néma csenddel emlékeztek New Yorkban a tavalyi terrortámadás áldozataira. A délelőtti ceremónián politikusok, hozzátartozók, tűzoltók és rendőrök olvasták fel a merényletek közel háromezer áldozatának nevét, valamint részleteket a Függetlenségi Nyilatkozatból és Abraham Lincoln híres gettysburgi beszédéből. A nevek sorát a volt New York-i polgármester, Rudolph Giuliani kezdte, Goody Aamoth nevével, aki a déli torony 104. emeletén dolgozott, a
felolvasást a New York-i Igor Zukelman neve zárta.

Az ikertornyok helyére a város öt városrészéből indultak menetek hajnalban, a tornyok összeomlásakor hatalmas emberveszteséget szenvedett tűzoltóság és rendőrség tagjainak részvételével. A felvonulókat ír dudások és dobosok gyászzenéje kísérte. A menetek az első gép becsapódásának időpontjában érkeztek a WTC alapjaihoz, a Zéró Ponthoz. Ekkor a nap folyamán először némult el a város, amit a többi gép becsapódásának időpontjában hatangzúgások, majd a második torony összeomlásának időpontjában ismét elcsendesülés követett.

Délután Bush elnök is ellátogatott a tornyok helyéhez, ahol koszorút helyezett el. Este negyed héttől kilencig a Battery Parkban államfők sora részvételével folyó ceremónián New York jelenlegi főpolgármestere, Michael Bloomberg olvas fel Franklin D. Roosevelt volt amerikai elnök második világháborús beszédéből, majd öröklángot gyújtanak.

A megemlékezések mellett óriási a készültség az USA-ban. Az amerikai belbiztonságért felelős szolgálat országszerte fokozta a terrorizmus elleni készültségét, sárgáról narancssárgára, eggyel a legmagasabb fokozat alá emelte. Konkrét veszély egyelőre nem áll fönn, csak elővigyázatosságból növelték a készültséget. A védelmi minisztérium az évfordulóra ideiglenesen föld-levegő rakétarendszereket telepített Washington térségébe. Konkrét veszélyről itt sem tudnak. Az óvatosság része az is, hogy Richard Cheney alelnök rejtekhelyen tölti az éjszakát.