Üres utcák, kevés járókelő, sok rendőr jellemezte New Yorkot a terrortámadások első évfordulóján. Pár tízezren mentek ki a központi megemlékezésre, a volt Világkereskedelmi Központ helyére, a többség otthon maradt - az [origo] helyszíni jelentése.

Fotó: Nyíri Miklós
Tömeg csak a megemlékezéseken gyűlt összeFotó: Nyíri Miklós

Üres, lassú és csendes New York. A város egyes részeit lezárták, az utcákon kevés autó és gyalogos látható - mondta el az [origo]-nak Nyíri Miklós New Yorkban dolgozó újságíró. A központi megemlékezésen - a WTC helyén tátongó gödör közelében és a környező utcákban - 10-20 ezer ember gyűlt össze szerda délelőtt, a többség inkább otthon maradt, dolgozni kevesen mentek.

A ceremóniára kilátogató tömegben nagyon sokan videokamerákkal, fényképezőgépekkel rögzítik az eseményeket, többen amerikai zászlókba burkolóznak, csillagos-sávos kitűzőt, pólót, egyéb hasonló díszítésű ruhadarabokat viselnek, egyesek halott hozzátartozóik képeit tartják a magasba.

Sokan féltek a mai naptól, így valószínűleg ezért olyan kihaltak a New York-i utcák. Ez az oka annak is, hogy a rendőrség hatalmas erőkkel vonult fel. Dél-Manhattan jelentős részét lezárták, utoljára ennyi rendőr tavaly ilyenkor vonult az utcákra - mondja tudósítónk.

Az esti hivatalos megemlékezést a Battery Parkban tartják majd, de spontán jellegű gyűlések lesznek a Washington és a Union Square-en is, ahol a támadások utáni napokban a legtöbb fotót és mécsest helyezték el a hozzátartozóikat kereső New York-iak és a gyászolók.