Kofi Annan ENSZ-főtitkár csütörtök délután megnyitotta az ENSZ közgyűlésének politikai vitáját. Ebben figyelmeztetett az Irak elleni egyoldalú támadás veszélyeire. George Bush amerikai elnök egyre növekedő veszélynek nevezte az iraki rezsim okozta fenyegetettséget, ezért arra kérte a Biztonsági Tanácsot, hogy támogassa az Egyesült Államok Irak elleni fellépését.

Kofi Annan közölte: ha az Egyesült Államok az ENSZ beleegyezése nélkül katonai támadást indít Irak ellen, annak "a közvetlen környezetén túl is hatása lesz". Annan, aki közvetlenül George Bush amerikai elnök előtt szólalt fel, közölte: egyedül az ENSZ teheti meg törvényesen, hogy felhatalmazást adjon erő alkalmazására.

George Bush amerikai elnök az ENSZ-t azt kérte, hogy támogassa az USA Irak-ellenes fellépését. Bush beszédében vad országként minősítette Irakot. Emlékeztetett arra, hogy Huszein korábban megvetését fejezte ki az ENSZ-szel szemben, ezzel szerinte maga ellen fordította a civilizált országokat.

Bush tételesen felsorolta, hogy Irak mikor és milyen ENSZ-határozatokat sértett meg. "Meg lehet ezt tenni következmények nélkül?" - tette fel a kérdést az elnök. Azzal is vádolta Huszeint, hogy lehetővé tette Oszama bin Laden hálózata, az al-Kaida számára, hogy megvessék lábukat Irakban. "Amennyiben Irak békét akar, azonnal semmisítse meg tömegpusztító fegyvereit" - tette hozzá. "Nem nyugszunk addig, amíg az igazaság nem érvényesül, és népünk biztonságban nem érezheti magát."

Az Amerikai Központi Parancsnokság - amely ellenőrzi az Afganisztánban zajló háborút és a hadműveleteket Délnyugat-Ázsiában - nemrég azt közölte, hogy novemberben 600 főt a Perzsa-öbölbe rendelnek egy hadgyakorlat keretében - írta a BBC.

Eddig a Biztonsági Tanács tagjai közül csak Franciaország és Oroszország biztosította támogatásáról az Egyesült Államokat az Irak elleni küzdelemben.