George Bush amerikai elnök csütörtökön, az ENSZ közgyűlésén várhatóan azt kéri: a Biztonsági Tanács szabjon határidőt Iraknak. A kitűzött dátumig Szaddám Huszeinnek bele kellene egyeznie a fegyvereket és különféle eseményeket ellenőrző bizottság visszatérésébe. Tudósítók szerint Bush arra is figyelmeztetni fogja a nemzetközi szervezetet, hogy ha nem lép, akkor az Egyesült Államok cselekszik. Irak ugyanakkor közölte: hajlandó visszaengedni területére az ENSZ fegyverzetellenőreit, ha garantálják, hogy a nemzetközi szakértők nem kémkednek az országban.

A hír azt követően látott napvilágot, hogy az Amerikai Központi Parancsnokság - ami ellenőrzi az Afganisztánban zajló háborút és a hadműveleteket délnyugat Ázsiában - közölte: 600 főt a Perzsa-öbölbe rendelnek egy hadgyakorlat keretében.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár - aki szintén felszólal Bush előtt - várhatóan azt fogja közölni, hogy szerinte csak az ENSZ szentesíthet egy hadműveletet. Annan szerdán a BBC-nek is úgy nyilatkozott, hogy a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben kizárólag úgy lehet legálisan küzdeni, ha a Biztonsági Tanács beleegyezését adja.

Az amerikai kormány szerint Irak biológiai és kémiai fegyverekkel is rendelkezik, illetve akár nukleáris fegyvereik is lehetnek. A közgyűlés várhatóan ezt is megvitatja. Washington azért is lobbizik, hogy újabb négy állandó tagja lehessen a Biztonsági Tanácsban, így nagyobb erővel támogathatnának egy esetleges Irak elleni háborút. Ezt egyelőre csak Nagy-Britannia támogatja. Franciaország és Kína egyértelműen ellenzi a támadást, Oroszország szintén kétségeit fejezte ki az ügyben - írta a BBC.

Irak ugyanakkor közölte: hajlandó visszaengedni területére az ENSZ fegyverzetellenőreit, ha garantálják, hogy a nemzetközi szakértők nem kémkednek az országban. Erről Irak tokiói ügyvivője beszélt csütörtökön. Hozzátette, hogy az ellenőröknek tartaniuk kell magukat a nemzetközi jogszabályokhoz és az ENSZ határozataihoz.

Az ellenőrök az 1991-es öbölháborút követően azt próbálták figyelni Irakban, hogy nem gyártanak-e tömegpusztító fegyvereket. Négy évvel ezelőtt azonban munkájukat Bagdad nem engedélyezte tovább, egyebek között azért, mert az Egyesült Államok javára folytatott kémkedéssel vádolta egyiküket. Irak azóta több feltételt szabott az ellenőrök visszaengedéséhez, köztük az ellene foganatosított ENSZ-szankciók befejezését.