Ügyészségi vizsgálat indult Prágában Andor Sándor, a cseh katonai hírszerzés volt vezetője ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy a korábbi években visszaélt tisztségével - jelentette be csütörtökön a cseh közszolgálati rádió.

A Sándor - valamint helyettese, Miroslav Kvasnák - elleni vizsgálatot Jaroslav Tvrdík cseh védelmi miniszter kezdeményezte, miután a katonai hírszerzésnél megejtett ellenőrzés súlyos hiányosságokat és visszásságokat állapított meg a titkosszolgálat köreiben. Tvrdík szerint a katonai hírszerzés köreiből egyebek között olyan rendkívül bizalmas információk szivárogtak ki, amelyek veszélyeztetik a cseh ügynökhálózat embereit, akik közül néhányat máris ki kellett menekíteni az állomáshelyükről.

A katonai hírszerzés volt főnökének ugyancsak felróják, hogy 2001 elején a miniszter utasítása ellenére sem szakította meg kapcsolatait Karel Srbával, a külügyminisztérium akkori főtitkárával, Jan Kavan volt külügyminiszter kabinetfőnökével, aki maga is a hírszerzés embere volt. A bérgyilkosságra való felbujtással gyanúsított - és ezért már néhány hete vizsgálati fogságban lévő - Srba nevéhez számos korrupciós botrány fűződik. A botrányok a katonai hírszerzést is érintik.

Tvrdík szerint az ügyészségnek azt is meg kell vizsgálnia, miért vett fel Sándor a tavalyi évben több hónapon át több mint kilencvenezer koronás fizetést, holott rendes havi bére ötvenezer korona alatt volt. Sándor azt állítja, hogy különféle törvényes juttatások és prémiumok miatt volt magasabb bére egy időszakban.

Sándort augusztusban menesztették hivatalából, s kilépett a hadsereg kötelékéből, ezért ügyét már nem a katonai, hanem a polgári ügyészség vizsgálja.