Petro Szimonenko kommunista pártvezető állítása szerint csaknem kétszáz atomtöltet "eltűnt", amikor Ukrajna területéről kivonták az atomfegyvereket.

Az Ukrajnai Kommunista Párt első embere szerdán késő este Harkovban tartott sajtóértekezletén azt hangoztatta, hogy az Ukrajnában még a szovjet időkben hadrendben lévő 2400 atomtöltet közül csak 2200 Oroszországnak való átadásáról vannak dokumentumok, 200 atomtöltet sorsa szerinte így "ismeretlen".

A pártvezető az Interfax-Ukraina hírügynökséget úgy tájékoztatta, hogy erre a következtetésre az a fegyverkereskedelemmel foglalkozó eseti parlamenti vizsgálóbizottság jutott néhány évvel ezelőtt, amelyet a 2000 januárjában lezajlott parlamenti "bársonyos forradalom" után megszüntettek, s amelyet a kommunisták újraalakítanának.

A Szovjetunió szétesése után Ukrajna átmenetileg a világ 3. legerősebb atomhatalma lett 220 hadászati hordozóeszközzel, közöttük 130 SS-19-es rakétával, valamint 44, cirkáló rakétákkal felszerelt hadászati nehézbombázóval. Egyes források szerint Ukrajna összesen 1944 atomtöltettel rendelkezett, amelyeket kilencvenes években Oroszországnak - mint a az atomhatalom Szovjetunió jogutódjának - adtak át atomerőművi fűtőanyag fejében.