Az Európai Unió soros elnöke szerint a korábbi ENSZ-határozatok is elegendő alapot jelenthetnek egy Irak elleni támadáshoz. Anders Fogh Rasmussen dán kormányfő úgy véli, az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása nélkül is megtámadható az arab ország.

Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnök, aki jelenleg az Európai Unió soros tanácselnöki tisztét is betölti, lehetségesnek tartja Irak katonai megtámadását anélkül, hogy erre az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb felhatalmazást adna. Rasmussen csütörtökön telefonon úgy nyilatkozott New Yorkból, hogy a már meghozott és Irak részéről figyelmen kívül hagyott határozatok alapul szolgálhatnak katonai csapáshoz.

A dán kormányfő szerint egy erre vonatkozó új határozat "politikailag előnyös" lenne. A dán Jyllands-Posten című napilap szerint Rasmussen már hétfőn telefonon biztosította George Busht, az Egyesült Államok elnökét, hogy az EU támogatja az "erélyesebb hang" alkalmazását Szaddám Huszein iraki elnökkel szemben. Rasmussen állítólag "elrettentő eszközökről" is említést tett arra az esetre, ha Irak továbbra is figyelmen kívül hagyná a fegyverzetének nemzetközi ellenőrzésére vonatkozó ENSZ-határozatokat.

Budapesti idő szerint csütörtök délután szólal fel az ENSZ közgyűlése előtt George Bush amerikai elnök, aki várhatóan azt kéri: a Biztonsági Tanács szabjon határidőt Iraknak. A BT által kitűzött dátumig Szaddám Huszeinnek bele kellene egyeznie, hogy visszatérhessen országába a fegyvereket és különféle eseményeket ellenőrző bizottság. Egyes értesülések szerint Bush arra is figyelmezteti majd a nemzetközi szervezetet, hogy ha nem lép, akkor az Egyesült Államok cselekszik.