A miniszterelnök ellen tüntettek Olaszországban

Több százezer ember tüntetett szombaton Silvio Berlusconi kormánya ellen. A tiltakozók egy új törvény miatt vonultak utcára, mely lehetővé tenné, hogy egy politikai vezető bírót váltson saját perében. A demonstrálók a kormányfő szemére vetik, hogy az állami televízióból ki akarja szorítani politikai riválisait.

A római Piazza San Giovannin szombaton csaknem háromszázezer ember tüntetett körláncot alkotva Silvio Berlusconi jobbközép kormánya ellen. Nanni Moretti világhírű olasz filmrendező hívta a hatalmas térre a tömeget, aki a parlamenti baloldali ellenzéknél is radikálisabb csoportokkal összefogva akart tiltakozni a Berlusconi-kormány politikája ellen.

Forrás: MTI
Fotó: MTI

Eredetileg a koalíció által kidolgozott Cirami-törvény elleni elégedetlenség hívta életre ezt a tüntetést. Ez a törvény - ha a parlamentben átmegy - lehetővé tenné, hogy egy politikai vezető saját perének más bíróra való átruházását kérhesse, amennyiben az eredeti bírót elfogultnak tekinti. A tüntetők úgy tartják, hogy mindez a médiamágnásból miniszterelnökké lett Berlusconi személyes védelmét szolgálja saját, még folyamatban lévő perében.

A körláncokkal tiltakozók azt is a kormányfő szemére vetik, hogy az állami televízióból ki akarja szorítani politikai riválisait, s mivel maga is három nagy országos televíziós csatorna tulajdonosa, gyakorlatilag a tájékoztatást szinte teljes egészében saját kezében tartja, egyéni érdekeinek alávetve azt. A szombati megmozdulás azonban túlment ezeken a kérdéseken. Olyan tömegakcióvá vált, amely a munkaügyi reformot érintő témákat, az Irak elleni fellépés kérdését, a kormány túlzottan Amerika-barátnak tartott politikáját is célba vette.

A tervezettnél is átfogóbbra sikeredett tüntetésen minden korosztály, szakma, politikai irányzat képviselője jelen volt. S bár a szervező nem a legnagyobb ellenzéki erőt alkotó Baloldali Demokraták Pártja volt, a téren ott tüntetett Piero Fassino, a párt főtitkára is. A transzparenseken egyebek között olyan feliratok voltak, mint: "Mi nem szavaztunk Berlusconira!", "Mi soha nem mentünk fel téged!". Másutt a miniszterelnök tisztázatlan bírósági ügyeire vagy egy baloldali televíziós műsor megszüntetésére utaló jelszavakat lehetett látni.

Ilyen műsor volt a Sciuscia című, amelyet Michele Santoro baloldali riporter vezetett. Amikor néhány hónappal ezelőtt Berlusconi kikelt "elfogultnak" minősített műsora ellen, Santoro a kamarák előtt eldúdolta a "Bella Ciao" című kommunista partizándalt. Amikor Santoro megjelent szombaton a Piazza San Giovannin, a tömeg egy része hangosan belefogott ugyanennek a dalnak az éneklésébe.

KAPCSOLÓDÓ CIKK