Saron ellenzi a részleges tűzszünetet

Ariel Saron izraeli miniszterelnök szerint csak a teljes tűzszünet vethet véget az izraeliek és palesztinok közötti erőszaknak és a terrornak. A fokozatos tűzszünet tervét Nabil Saat tervezési és nemzetközi ügyekben illetékes palesztin miniszter vetette fel.

Saron az izraeli kormány szerdai ülésén arra reagált, hogy palesztin részről elhangzott egy javaslat, amely szerint az erőszakos cselekmények beszüntetése érdekében először az izraeli polgári lakosok elleni támadásokat szüntetnék meg. Az izraeli kormányfő leszögezte: nem lehet szó előrelépésről teljes tűzszünet nélkül.

A fokozatos tűzszünet tervét Nabil Saat tervezési és nemzetközi ügyekben illetékes palesztin miniszter vetette fel Simon Peresz izraeli külügyminiszternek azon a tanácskozáson, amelyet az ENSZ, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország "kvartettje" tartott.

A négyes találkozójáról kiadott közlemény szerint legkésőbb 2005-ben létrejöhetne a független palesztin állam, ha mindkét oldalon elegendő haladás mutatkozik. Palesztin részről általánosnak ítélték és nem fogadták el a "kvartett" közleményében foglaltakat. Raanan Giszin, Saron tanácsadója viszont kijelentette: Izrael támogatja az amerikai rendezési terveken alapuló menetrendet, amely szerinte kötelezettségeket ró a palesztinokra is.

Saron kedden arról beszélt, hogy az erőszakos cselekményeknek elejét lehetett volna venni, ha Izrael a kezdetektől fogva az oslói ideiglenes békemegállapodásban foglaltak betartására kényszeríti a palesztinokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK