Arafat ismét fogoly

Izraeli felújította Arafat házi őrizetét az elnök rámalláhi főhadiszállásán. Előzőleg a fegyveres erők páncélosai tüzet nyitottak az épületre, majd röviddel ezután behatoltak a létesítmény területére. Az izraeliek a főhadiszálláson tertózkodó 19 palesztin terrorista kiadatását követelik.

Az izraeli kormány határozata értelmében, Jasszer Arafat ismét fogoly saját főhadiszállásán. Egyelőre nincs róla értesülés, meddig kíváják a zárlatot fenntartani. A palesztin vezető rámalláhi főhadiszállását bekerítő izraeli katonák azt követelik, hogy a vezetés adja ki az épületekben rejtőző mintegy 19 körözött palesztin férfit.

Az izraeliek által követelt személyek között van Taufik Tiraui tábornok, a palesztin hírszerzés ciszjordániai főnöke, és Mahmud Damra, az Arafat testőrségét ellátó 17-es Erő parancsnoka is. Tirauit terrorista tevékenységgel vádolják az izraeliek.

A Palesztin Hatóság csütörtök este a nemzetközi közösséghez fordult azzal a kéréssel, hogy mentsék meg Arafat életét, és vessenek véget a főhadiszállása ellen zajló agressziónak.

Az izraeli kormány a tel-avivi merénylet miatt összehívott esti rendkívüli ülésén döntött arról, hogy elszigetelik Jasszer Arafatot a rámalláhi főhadiszálláson és a körözött palesztinok kiadását követelik. Az izraeli fegyveres erők páncélosai csütörtök este behatoltak a létesítmény területére.

Az épületben tartózkodó Jasszer Arafat felszólította a Biztonsági Tanács állandó tagállamait, hogy sürgősen lépjenek közbe.

Az elmúlt két nap alatt két palesztin öngyilkos merénylet történt: a csütörtöki akció során egy felrobbantott buszban öt ember lelte halálát és mintegy ötvenen megsebesültek, míg előző nap, szerdán Észak-Izraelben egy izraeli rendőrt öltek meg.

Az izraeli katonai akció néhány órával követte a két nap alatt immár második palesztin öngyilkos merényletet, amelynek következtében egy felrobbantott buszban csütörtökön öt ember lelte halálát. Előző nap Észak-Izraelben egy izraeli rendőr halt meg merényletben.

Az izraeli katonák nem engedik a helyszínre a palesztin mentőket, így nem lehet elszállítani a sebesülteket - panaszolta Nabil Abu Rudeina, a palesztin elnök legközelebbi munkatársa. Arafat testőrsége hősiesen védekezik - mondta.A palesztin politikus felszólította a Biztonsági Tanács állandó tagállamait, hogy sürgősen lépjenek közbe, "mentsék meg a palesztin vezető életét".

Az izraeli hadsereg alakulatai egyidőben az Arafat főhadiszállás ellen indított támadással behatoltak a palesztin hatóság ellenőrzése alá tartozó Gázai övezetbe, és egészen Gáza város határáig nyomultak előre. Mint palesztin biztonsági források az AFP francia hírügynökségnek elmondták az izraeli erők északi irányból érkeztek, s a műveletben összesen mintegy harminc harckocsi és páncélozott jármű vesz részt. Az előrenyomulás során lövések is eldördültek, de sebesültekről nem érkezett közlés.