Gerhard Schröder német kancellár nem kételkedik igazságügy-miniszterének szavában, nem tudja elképzelni, hogy Herta Däubler-Gmelin egy beszélgetés során George Bush amerikai elnök Irak-politikáját Adolf Hitler módszereivel vetette volna egybe.

- Ha valaki az amerikai elnököt bűnözőkkel hasonlítaná össze, az illetőnek nem lenne helye a kormányban - tudatta Schröder csütörtökön szóvivő útján. Az ügyet a Schwäbisches Tagblatt című napilap egyik csütörtöki beszámolója robbantotta ki. A beszámoló szerint Däubler-Gmelin Baden-Württembergben szakszervezeti aktivistákkal beszélgetve azt mondta, hogy Bush egy esetleges Irak elleni háborúval mindenekelőtt belpolitikai problémákról akarja elterelni a figyelmet, "ez kedvelt módszer, már Hitler is alkalmazta".

A beszámoló alapján az ellenzék Däubler-Gmelin azonnali menesztését követeli, miközben a miniszter asszony csütörtökön Stuttgartban cáfolta a neki tulajdonított kijelentést.

- Ilyesmit én nem mondtam, és kész. Rágalmazás, és képtelenség engem kapcsolatba hozni egy demokratikusan megválasztott politikus, az amerikai elnök és náci nagyságok között tett összehasonlítással. Az egész egy rossz választási fogás - mondta Däubler-Gmelin.

Az amerikai elnök szóvivője felháborítónak nevezte, hogy Herta Däubler-Gmelin német igazságügy-miniszter Adolf Hitler módszereihez hasonlította George Bush Irakkal kapcsolatos magatartását. Ari Fleischer fehér házi szóvivő szerint az Egyesült Államokat és Németországot régi, szilárd kapcsolat fűzi össze, "az igazságügyi miniszter kijelentése azonban felháborító és érthetetlen".