A nyugat-afrikai Elefántcsontparton a kormányerők és a lázadók között csütörtökön kirobbant összecsapásoknak szombat reggelig 270 halottja és mintegy 300 sebesültje volt. A halottak között van az ország belügyminisztere is.

Az elefántcsontparti hadsereg közleménye szerint nehéz megállapítani, hogy a szembenálló feleknek pontosan mennyi a vesztesége, a holttesteket ugyanis levetkőztették. A televízióban Laurent Gbagbo államfő - aki hivatalos vatikáni látogatását szakította meg a zendülés miatt - bejelentette, hogy az áldozatok között van az ország belügyminisztere, Emile Boga Doudou is.

A televízió jelentése szerint még csütörtökön holtan találták meg Robert Guei tábornokot, akit a zendülés szervezésével vádoltak. Halálának okát egyelőre homály fedi. Korábbi jelentések szerint megölték a tábornok több közvetlen munkatársát is.

Az államfő egyébként pénteken ultimátumban szólította fel a zendülőket az általuk elfoglalt Bouake átadására és a fegyverletételre. A lázadók az ország második legnagyobb városában, Bouakéban és Korhogóban teljesen lefegyverezték a kormányhoz hű erőket, és szétosztották fegyvereiket a polgári lakosságnak. A lázadók fogságába estek a szenegáli, a gambiai és sierra leonei futballcsapatok játékosai is, akik egy bouakei szállodában tartózkodtak, amikor a felkelők elfoglalták a várost.