Schröderék már a koalíciós tárgyalásokon gondolkodnak

A német parlamenti választások előzetes, nem hivatalos eredménye alapján a szociáldemokraták és a zöldek jelenlegi koalíciója kormányozhat tovább. Gerhard Schröder kancellár és külügyminisztere, Joschka Fischer már bejelentette, hogy hamarosan megkezdik a koalíciós tárgyalásokat.

Forrás: MTI
Gerhard SchröderFotó: MTI

A hétfő hajnalban ismertetett előzetes hivatalos eredmények alapján a szociáldemokraták (SPD) és a zöldek jelenlegi koalíciója kormányozhat tovább Németországban.

Az SPD és a keresztény uniópártok (CDU-CSU) egyaránt a szavazatok 38,5 százalékát nyerték el a vasárnapi parlamenti választásokon. A zöldek a voksok 8,6, míg a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) 7,4 százalékát szerezte meg.

Az SPD 251, a zöldek 55, az uniópártok 248, az FDP 47 képviselői hellyel rendelkezik majd az új összetételű Bundestagban. Az egykori keletnémet állampárt jogutódja, a Demokratikus Szocializmus Pártja (PDS) nem érte el az ötszázalékos küszöböt, de két kelet-berlini jelöltje bejutott a Szövetségi Gyűlésbe.

Gerhard Schröder kancellár és külügyminisztere, Joschka Fischer még a hivatalos eredmények ismertetése előtt bejelentette, hogy hamarosan megkezdik a koalíciós tárgyalásokat.

A két politikus ünneplő híveik előtt nyilatkozott. Fischer arra kérdésre, hogy pártja magas árat kér-e szövetségesétől az együttműködésért, tömören annyit válaszolt: "megkezdjük a koalíciós tárgyalásokat". "Tudjuk, hogy sok ember kívánja ezt az felállást. Jó eredményt értünk el. Szerénynek kell lennünk a győzelemben" - fűzte hozzá. Schröder szavai szerint ez az együttműködés közös alapon épül fel, és tisztességes lesz.

Négy évvel ezelőtt az SPD a szavazatok 40,9 százalékát szerezte meg, s 16 év után a zöldek segítségével véget vetett a Kohl-korszaknak. Az uniópártok akkor 35,1 százalékot értek el, a zöldek 6,7 százalékot, az FDP 6,2-őt, a PDS pedig 5,1-et.

KAPCSOLÓDÓ CIKK