Az ukrán ellenzék vezetői hétfőn este elfoglalták az állami televízió 1. csatornájának stúdióját és megakadályozták az esti hírműsor sugárzását.

A képviselők negyedórával a hírműsor kezdete előtt érkeztek meg a stúdióba, beálltak a műsorvezető háta mögé, és közölték, hogy az ukrán néphez kívánnak szólni. Ezután a híradó nem került adásba, miután a képviselők nem tudtak bejutni abba a helyiségbe, ahol a sugárzáshoz szükséges berendezések találhatók.

A stúdióban mintegy negyvenen tartózkodtak, közöttük tíz parlamenti képviselő: Olekszandr Moroz, a szocialista párt, Petro Szimonenko kommunista párt és Julija Timosenko, a róla elnevezett jobboldali pártszövetség elnöke és mások. Ihor Sztorozsuk, a tévétársaság igazgatója igyekezett rábeszélni a képviselőket, hogy hagyják el a stúdiót.

A helyszínen rendőrök is tartózkodtak, de az Interfax-Ukraina jelentése szerint semmilyen erőszakos módszerhez nem folyamodtak. A helyszínen tartózkodó Olekszandr Szavcsenko magas rangú rendőri vezető is megerősítette, hogy a rendőrök nem akadályozták a stúdióban tartózkodó parlamenti képviselők mozgását.

A képviselők mintegy két óra elteltével hagyták el a stúdiót. Távozáskor Julija Timosenko közölte: a tv igazgatója megígérte, hogy szerdán műsoridőt kapnak a csatornán. Szimonyenko szerint viszont csak arra kaptak ígéretet, hogy megvitatják velük a műsoridő rendelkezésre bocsátásának lehetőségét.

A hírműsort helyi idő szerint 21.00 órakor sugározták volna, de helyette más műsorokat adtak. Alatta mozgó felirat értesítette a nézőket, hogy a hírek sugárzására amiatt nem került sor, mivel ellenzéki parlamenti képviselők egy csoportja "megszállta a stúdiót".

Az ellenzék kedd délelőttre nagyszabású tiltakozó megmozdulást tervez a fővárosban, az előző heti rendőrségi akció ellen tiltakozva, amikor lebontották a Leonyid Kucsma elnök lemondását és előrehozott elnökválasztást követelő tüntetőknek az elnöki hivatal közelében felvert sátrait.