Egy gyorsreagálású erő, úgynevezett világkommandó felállítását javasolta az amerikai védelmi miniszter a NATO varsói tanácskozásán. Az SZDSZ külügyekkel foglalkozó politikusa szerint ésszerű a javaslat.

Szent-Iványi István (SZDSZ) az [origo]-nak elmondta, a jelenlegi veszélyforrások ismeretében ésszerűnek tartja az Egyesült Államok világkommandó felállítására vonatkozó javaslatát. Az európai integrációs bizottság elnöke ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió már korábban tervbe vette egy gyorsreagálású egység kialakítását. Szent-Iványi szerint nyilván nem lenne célszerű, ha a NATO és az EU is külön egységeket hozna létre, ezért szerinte össze kell hangolni az elképzeléseket. Magyarország már korábban felajánlotta hozzájárulását az EU által kialakítandó egységhez, de mivel NATO tagok vagyunk, ezért minden bizonnyal a világkommandóban is számítanának a részvételünkre, vélekedett a politikus.

A húszezer fősre tervezett világkommandó részt venne a terrorizmus elleni harcban, és bevethető lenne a NATO határain kívül jelentkező konfliktusokban is, hangzott el a tanácskozáson, amelyen a magyar honvédelmi miniszter is részt vesz. A vízi, szárazföldi és légi harcra egyaránt alkalmas gyorsreagálású erőt az elképzelések szerint akár egy héten belül is mozgósíthatnák.

Az amerikai védelmi miniszter közölte: azért terjesztette be a javaslatot, mert az Egyesült Államok célja, hogy a NATO a jövőben is sikeres és fontos szerepet tölthessen be. A tanácskozáson elhangzott, az amerikai javaslat nem kívánja aláásni az Európai Unió azon törekvéseit, hogy különálló békefenntartó egységet hozzon létre.

A BBC híradása szerint a 19 NATO tagállam közül 12-13 ország támogatja az amerikai javaslatot. Azt nem tudni, hogy pontosan mely országok ezek.

A honvédelmi minisztériumban az [origo]-val közölték, a hivatalos magyar álláspontot csak azt követően hozzák nyilvánosságra, hogy a miniszter hazaérkezett a tanácskozásról.