Milosevic: összeesküvés volt a srebrenicai mészárlás

A volt jugoszláv elnök a hágai bíróságon tagadta, hogy köze lett volna az 1995-ben történt srebrenicai tömegmészárláshoz. Slobodan Milosevic a francia titkosszolgálatot és az akkori boszniai muszlim kormányt vádolja az akcióval.

A horvátországi és boszniai háborús bűnökkel vádolt jugoszláv elnök hágai perének második szakasza tegnap kezdődött meg. Milosevicnek ennek során 61 különböző vádponttal kell szembenéznie. A 8000 halálos áldozatot követelő srebrenicai tömegmészárlásban való részvétel csak egy ezek közül.

A szerb diktátor a bíróságon tagadta, hogy köze lett volna a mészárláshoz, szerinte csupán egy összeesküvésről van szó, amelyet a francia titkosszolgálat és az akkori boszniai muszlim kormány készített elő. A volt elnök a hágai bírák előtt elmondta, szerinte a srebrenicai színielőadás azért jött létre, hogy a szerbek minél rosszabb színben tűnjenek fel a világ szemében. Beszédének végén kijelentette: "Azt szeretném, ha kiderülne az igazság erről az őrült bűncselekményről."

A srebrenicai tragédia Európa második világháborút követő történelmének legsúlyosabb tömegmészárlása volt. Több mint 8000 férfit és fiút végeztek ki a boszniai szerb erők. A véres atrocitás előkészítésével Milosevic mellett az egykori boszniai szerb vezetőt, Radovan Karadzicot és Ratko Mladic tábornokot vádolják.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKK