Titkos FBI dokumentumok kerültek a szeptember 11-i merényletek eddigi egyetlen vádlottjához. Az esetért az amerikai kormányzat a felelős.

Zacarias Moussaoui mindeddig az egyetlen, aki ellen vádat emeltek azért, mert részt vett a tavaly szeptember 11-én történt amerikai merényletek előkészítésében. A marokkói származású férfi - akit még a merényletek előtt vettek őrizetbe - nem tart igényt ügyvédekre, önmaga látja el jogi védelmét. Így jogosult arra is, hogy megkapja a védelemhez szükséges iratokat.

A legutóbb nyilvánosságra hozott bírósági dokumentumok szerint a férfihez az amerikai kormányzat hibájából titkos FBI jelentések is kerültek. Miután a hatóságok felfedezték, mi történt, átkutatták a vádlott celláját, hogy visszaszerezzék az iratokat.

Az igazságügy minisztérium tisztségviselői állítják, meggyőződésük szerint Moussaoui nem olvasta el az iratokat, de ennek ellenére a minisztérium vezetője arra kérte az FBI-t, végezzenek kárfelmérést, és derítsék ki, hogyan kerülhettek Moussaouihoz az iratok.

Az amerikai kormányzat által elkövetett hiba ellenére nem nagy a valószínűsége annak, hogy a vádlott továbbadhatná az esetlegesen megszerzett információkat, Moussaoui ugyanis a bírósági eljárás idejére teljesen el van zárva a külvilágtól.