Jemen: lövöldözés a brit nagykövetségnél

Legalább három személy megsebesült vasárnap a jemeni fővárosban a brit nagykövetség előtt kitört lövöldözésben: a törzsi fegyveresek és rendőrök közötti tűzpárbaj állítólag halálos áldozatot is követelt, s egyes hírek szerint a sebesültek között van a jemeni parlamenti elnök fia is.

Az incidens előzménye, hogy jemeni törzsi fegyveresek szóváltásba keveredtek a szanaai brit külképviseletet védő rendőrökkel. A Reuters által idézett jemeni tisztségviselő szerint a rendőrök a nagyobb városokban a fegyverviselést tiltó törvénynek akartak érvényt szerezni, ám a fegyveresek ennek ellenszegültek. A tisztségviselő hangsúlyozta, hogy a lövések nem a követség ellen irányultak, s az ügynek nincs politikai vetülete.

A hírügynökségek eltérő adatokat közöltek az áldozatokról. A Reuters által idézett tisztségviselő szerint a lövöldözésben legalább három jemeni megsebesült. A jemeni brit nagykövet az AP-nek azt mondta, hogy tudomása szerint legalább egy jemeni rendőr életét vesztette, de a követségnek egyik alkalmazottja sem sebesült meg.

Az AFP szemtanúkra hivatkozva négy halálos áldozatról - köztük két rendőrről - és négy sebesültről számolt be. A törzsi fegyveresek az Abdullah bin Huszein al-Ahmar parlamenti elnök vezette jemeni törzs tagjai voltak, s szemtanúk szerint a sebesültek között van al-Ahmar fia is - tette hozzá az AFP.

Jemenben sokan tartanak és viselnek fegyvert és lőszert engedélyt nélkül, ami az arab országot szegénysorba döntő polgárháborús évek öröksége.