Megkezdődött az elnökválasztás Szerbiában

Slobodan Milosevic két évvel ezelőtti bukása óta most először tartanak elnökválasztást Szerbiában. Közvélemény-kutatások szerint valószínűleg Vojislav Kostunica jugoszláv államfő és Miroljub Labus külgazdasági kapcsolatokért felelős szövetségi miniszterelnök-helyettes között dől el a verseny.

A választásokon 11 elnökjelölt indult. Milosevic arra buzdította a híveit, hogy az ultra-nacionalista Vojislav Seseljre szavazzanak. A közvélemény-kutatások szerint azoban valószínűleg Vojislav Kostunica jugoszláv államfő és Miroljub Labus külgazdasági kapcsolatokért felelős szövetségi miniszterelnök-helyettes között dől el a verseny. Valószínű azonban, hogy egyikük sem tudja megszerezni a szavazatok többségét, így két hét múlva várhatóan második fordulóra kerül sor.

Seselj a közvélemény-kutatások szerint az első két helyezettől messze elmaradva, a harmadik helyen futhat be - írta a BBC.

A jelenlegi köztársasági elnököt, Milan Milutinovicot 1997. december 7-én választották meg elnöknek. Mandátuma hivatalosan 2003. január 5-ig tart. Milutinovicot háborús bűncselekmények elkövetésével vádolja a hágai Nemzetközi Törvényszék.

A szavazás 20 óráig tart. A CESID azt ígérte, hogy éjfél előtt közzéteszi az első nem hivatalos eredményeket. A törvény szerint a köztársasági választási bizottságnak legkésőbb a szavazóhelyiségek zárása után 96 órával - csütörtök este - nyilvánosságra kell hoznia a hivatalos végeredményt.