Kostunica győzött az első fordulóban

Vojislav Kostunica jugoszláv államfő nyert a szerbiai elnökválasztás első fordulójában. A végleges, de még nem hivatalos eredmény alapján második lett Miroljub Labus külgazdasági kapcsolatokért felelős szövetségi miniszterelnök-helyettes. Ők ketten mérik össze erejüket a második fordulóban.

Végleges, de egyelőre még nem hivatalos eredmények szerint a vasárnapi szerbiai elnökválasztás első fordulóját Vojislav Kostunica jugoszláv államfő nyerte a voksok 31,2 százalékával.

A választást megfigyelő Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CESID) elnevezésű szervezet szerint a második helyen Miroljub Labus külgazdasági kapcsolatokért felelős szövetségi miniszterelnök-helyettes végzett a voksok 27,7 százalékával.

Vojislav Seselj radikális pártvezér a harmadik lett, a szavazatok 22,5 százalékát szerezte meg. A többi 8 elnökjelölt messze lemaradt az első három politikus mögött.

A szavazásra jogosult polgárok 55,7 százaléka járult az urnákhoz. Az október 13-án esedékes második választási fordulóban Vojislav Kostunica és Miroljub Labus méri össze erejét.

Végleges, egyelőre nem hivatalos eredmények régiónként:
Belgrád - 55,9 százalékos részvétel - Kostunica 38,3, Labus 31,6, Seselj 18 százalék.
Vajdaság - 57 százalékos részvétel - Labus 38,3, Seselj 26,4, Kostunica 21,1 százalék.
Koszovó - 46,5 százalékos részvétel - Seselj 57,2, Kostunica 26, Labus 4,4 százalék.

KAPCSOLÓDÓ CIKK