Az Egyesült Államokban keddtől szigorú ellenőrzés vár a legtöbb arab és muszlim országból érkező külföldiekre. A gyanúsnak ítélt látogatóktól ujjlenyomatot is vehetnek.

Az Egyesült Államokba érkezők a keddi naptól fokozott ellenőrzésre számíthatnak a repülőtereken és a tengeri kikötőkben. Az amerikai igazságügyi minisztérium által megfogalmazott irányelvek szerint a hatóságok bárkit félreállíthatnak, ha nem rendelkeznek "hiteles magyarázattal" utazásuk céljával kapcsolatban. Az irányelvek az arab és muszlim országokból érkezők mellett azokra is vonatkoznak, akik túl gyakran tartózkodnak a Közel-Keleten, Észak-Afrikában vagy olyan országokban, mint Észak-Korea és Kuba.

Rögzítik a gyanúsnak talált személyek be- és kiutazásának időpontját. Így kívánják megelőzni az olyan - a tavalyi merénylet idején is tapasztalt - biztonsági mulasztásokat, amelyek lehetővé tették, hogy a gépeltérítők észrevétlenül tartózkodjanak az országban.

Az új előírások eredményeként rövid időn belül rutineljárássá fog válni, hogy az Észak-Afrikából és a közép-keleti országokból érkezőktől ujjlenyomatot fognak venni, és fotót is készítenek róluk, írja a BBC. A híradások ugyanakkor arra is rámutatnak, hogy a több mint 350 repülőtérrel és tengeri kikötővel rendelkező Egyesült Államok hatóságainak nem lesz könnyű dolguk, ha maradéktalanul meg akarnak felelni az új szabályoknak.