Bűnösnek vallotta magát Biljana Plavsic a hágai Törvényszék előtt. A boszniai szerbek volt elnöke egy rendbeli emberiség elleni bűncselekmény elkövetését ismerte el. Korábban ártatlannak vallotta magát.

Biljana Plavsic
Biljana Plavsic

Megváltoztatva korábbi álláspontját, bűnösnek vallotta magát Biljana Plavsic a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt.

A boszniai Szerb Köztársaság (RS) korábbi elnöke egy rendbeli emberiség elleni bűntettet ismert el. Cserébe az Ügyészség ejti az egy rendbeli népirtás, az egy rendbeli háborús bűntett, valamint további négy rendbeli emberiségellenes bűncselekmény elkövetéséről szóló vádpontot.

Plavsic az első magas rangú balkáni politikus, aki elismeri bűnösségét a Törvényszék előtt - jelentette az MTI.

Biljana Plavsic a boszniai háború idején a szerb politika egyik keményvonalasának számított. A daytoni békeszerződés után azonban fokozatosan módosította álláspontját, és a Nyugat egyik szövetségesévé lett. A befolyásos szerb politikusok közül szinte az első volt, aki szakított a szintén hágai vádlott Slobodan Milosevictyel.

Plavsic önként adta fel magát a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnök ügyében illetékes hágai Törvényszéknek. Tavaly januári első meghallgatásának azt mondta, nem érzi magát bűnösnek.

Plavsic állítólag továbbra sem hajlandó tanúskodni a Milosevic-perben. Korábban az Ügyészség arra számított, hogy terhelő vallomást tehetne Szerbia és Jugoszlávia volt elnökére.

A Törvényszék december 16-án kezdi el a felek meghallgatását.