A cipőbombás terrorista beismerő vallomást tesz

Beismerő vallomást kíván tenni az a brit férfi, akit azzal vádolnak, hogy cipőjébe rejtett bombával akart felrobbantani egy repülőt. Az amerikai ügyészség szerint a férfi a legenyhébb ítélet esetén is 390 éves börtönbüntetést fog kapni.

A brit állampolgárságú, iszlám vallású férfit tavaly decemberben tartóztatták le, miután egy Párizsból Miamiba tartó járaton fel akarta robbantani a cipőjébe rejtett bombaszerkezetet. Richard Reidet végül a személyzet és az utasok fogták le, közben a férfi meg is ütötte az egyik légikísérőt.

Reid tárgyalása novemberben kezdődik az Egyesült Államokban. Ügyvédjei szerdán bejelentették, hogy a férfi beismerő vallomást kíván tenni. A védelem szerint Reid azért döntött így, hogy ezúton is megkímélje családját egy hosszan elhúzódó per negatív nyilvánosságától. A CNN értesülései szerint azonban az ügyvédek indítványa azt tartalmazza, hogy mielőtt védencük beismerő vallomást tenne, töröljék azt a vádpontot, miszerint Reidet a szeptember 11-i amerikai merényletekkel is vádolt al-Kaida terrorszervezet képezte ki.

Az igazságügy miniszter ugyanakkor állítja, nem áll szándékukban, hogy alkut kössenek a vádlottal. John Ashcroft hozzátette, tartják magukat a vádirat minden pontjához, és készek arra, hogy a tárgyaláson is bizonyítsák állításaikat.

Az államügyész megerősítette, hogy nem kötöttek vádalkut, és hozzáfűzte, ha Reid a legenyhébb ítéletben részesül, akkor is - az amerikai joggyakorlatnak megfelelően - legalább 390 éves börtönbüntetést fog kapni az általa elkövetett bűncselekményekért.