Börtönre változtatták Öcalan halálos ítéletét

Életfogytig tartó börtönbüntetésre változtatták Abdullah Öcalan kurd vezér halálos ítéletét, akit hazaárulás vádjával ítéltek el 1999-ben. A döntés formális, mivel a török parlament nyáron eltörölte a halálbüntetést annak a törvénycsomagnak a keretében, amely az ország uniós tagságához szükséges feltételeket teremtette meg.

Életfogytig tartó börtönbüntetésre változtatták a török hatóságok Abdullah Öcalan kurd vezér halálos ítéletét. Az eredetileg hazaárulás vádjával 1999-ben halálra ítélt Öcalannak végig kell ülnie büntetését, sem feltételes szabadlábra helyezésében, sem amnesztiában nem reménykedhet.

A formális döntés előzménye, hogy augusztusban eltörölték - legalábbis békeidőben - a halálbüntetést Törökországban. A büntetés eltörlésével együtt több - elsősorban emberi jogi jellegű - törvénymódosítást is megszavazott az ankarai parlament, hogy az ország megfeleljen az európai uniós belépéshez szükséges feltételeknek.

A Kurdisztáni Munkáspárt vezetője több mint másfél évtizeden keresztül folytatott gerillaháborút a török kormány ellen. A hatóságok szerint legalább 30 000 ember haláláért felelős. Jelenleg Öcalan a márvány-tengeri Imrali sziget börtönének egyetlen foglya.

KAPCSOLÓDÓ CIKK