Brit tudósok egyévnyi gyűjtés és kutatás után elkészítették a hivatalos vicc-világranglistát. Közel 40 ezer vicc került fel a ranglistára, több mint kétmillióan szavaztak a poénokra. A legtöbb voksot egy akasztófahumorú vadászos vicc kapta.

A világ legjobb vicce a pszichológusokból álló kutatóbizottság szerint a következő: Két vadász járja az erdőt, amikor egyikük összeesik, és nem mozdul többé, halottnak tűnik. Társa izgatottan felhívja a mentőket, és megkérdi: A barátom, úgy tűnik, meghalt. Mit tegyek? Mire a mentős: Először is nyugodjon meg, akkor talán még segíthetünk. Szóval először is győződjön meg arról, biztosan meghalt-e a társa. Rövid szünet a telefonban, majd puskadörrenés hallatszik. Oké, ez megvan. Most mit csináljak?

Richard Wiseman brit pszichológus, egyetemi oktató a CNN-nek elmondta, hogy a tudósokból álló kutatócsapat egy évig gyűjtötte a vicceket a világ minden országából. Egy internetes honlapra is lehetett vicceket küldeni, és ott szavaztak a legjobb poénokra. A 40 ezer viccre összesen kétmillió voks érkezett. Egytől ötig lehetett osztályozni a beküldött poénokat. A szavazatok összesítése alapján végül a fent olvasható vadászos vicc lett az első a "hivatalos vicc-világranglistán".

A tudósok a vicckutatás során megállapították azt is, hogy az egyes országokban jelentősen eltérnek egymástól a viccmesélési szokások. A legnagyobb viccrajongók az írek, britek, új-zélandiak és az ausztrálok. A németek a legkevésbé fogékonyak a poénokra, egyáltalán nem kedvelik a vicceket.

A franciák, dánok, belgák inkább az elvont humort kedvelik. Az amerikaiak és a kanadaiak pedig azt szeretik, ha a vicc főhőse hülye vagy annak tetteti magát. Az európai viccek leggyakoribb témája valamilyen betegség, a halál vagy a házasság - állítja Wiseman professzor. A felmérés még arra is kitér, hogy viccek hosszúságának világátlaga 103 szó, a világelső vadászos vicc eredeti, angol változata azonban csak 102 szóból áll.